Aaviksoo loodab IRLi toetuse kasvu venelaste hulgas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo. Foto: Heiki Rebane/BNS

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo avaldas usutluses BNSi vene toimetusele lootust, et IRLi toetus venekeelsete inimeste hulgas hakkab kasvama.

Vastates küsimusele, kas ta peab õiglaseks laialt levinud arvamust, et venekeelsete inimeste ja IRLi maailmavaatelistel väärtustel on vähe ühist, vastas Aaviksoo, et kahjuks on selline arvamus olemas.

«Ehkki teisest küljest ma mõistan selle põhjust. IRL on konservatiivne erakond ja konservatiivsus põhineb suures osas rahvuslusel, mida vähemasti meie tahame mõista positiivses tähenduses. Meie jaoks on äärmiselt tähtis see, et Eesti Vabariik ei saanud alguse mitte 1991. aastal, vaid 1918. aastal. Et Eesti okupeeriti. Need poliitilised seisukohad on meie jaoks olulised ja me teame, et venekeelsed inimesed võtavad seda sageli valuliselt,» lausus Aaviksoo.

Ministri sõnul on IRLi poliitikat toetavate inimeste seas kahjuks ka selliseid, kellel ei ole kõige soojemaid tundeid venelaste suhtes.

«Selline pinge on olemas. Kuid ma rõhutan veel kord – kahjuks. Arvan, et me mõistame hästi, et edasi saab minna ainult tingimusel, et IRLi poliitika toetus hakkab suurenema ka venekeelse elanikkonna seas. Seni on kahjuks see toetus üsna tagasihoidlik ja tööd sel suunal on väga palju,» märkis minister.

Aaviksoo sõnul on rahvuslikus mõttes veelgi parempoolsemaid erakondi kui IRL ning mingil juhul ei saa erakonda nimetada radikaalseks. Ta meenutas, et omal ajal oli Res Publica toetus venekeelse elanikkonna seas väga suur, kuid kahjuks pettusid paljud Res Publica toetajad Isamaa ja Res Publica ühinemise järel uues ühenderakonnas.

«Arvan, et IRL liigub samm-sammult poliitilise maastiku keskme suunas, koos sellega suureneb järk-järgult ka venekeelse elanikkonna toetus. Teisi erakondi, kes toetaksid kõikide konservatiivide jaoks ühiseid väärtusi – perekonda ja traditsioonilisi väärtusi – ei ole kahjuks Eesti poliitilisel spektril. Nii et ma loodan väga, et meie toetajate hulk venekeelse elanikkonna hulgas hakkab kasvama,» lausus Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles