Sotsid tahavad Reformierakonnale kambaka teha

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside juhtpoliitikud Urve Palo, Eiki Nestor, Jüri Pihl ja Ivari Padar.
Sotside juhtpoliitikud Urve Palo, Eiki Nestor, Jüri Pihl ja Ivari Padar. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatlik Erakond peab peasekretär Randel Läntsi sõnul läbirääkimisi kõigi parlamendiparteidega peale Reformierakonna, et kombata võimalusi luua uus valitsusliit.




Länts lausus, et nende partei esimees Jüri Pihl on võimaliku poliitilise liidu loomiseks kohtunud nii Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, Rahvaliidu juhi Karel Rüütli kui ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Mart Laariga. Samuti on sotsid pidanud läbirääkimisi rohelistega.



«Tähtis on, et riik põhja ei läheks,» põhjendas Länts läbirääkimisi. «Meil tabuteemat Keskerakonnaga suhtlemisel ei ole.»



Savisaar ütles eile, et tal on Jüri Pihliga olnud mitmeid kohtumisi ning arutatud on Eesti poliitilist olukorda. «Valitsusliidu käekäik on loomulikult üks osa sellest,» lisas ta.



Võimaliku valitsusliidu loomise kohta sotsidega sõnas Savisaar, et igasugused kombinatsioonid on võimalikud ja kõik sõltub sellest, kuivõrd arvestatakse Keskerakonna valijate huve. «Meie oleme ammu üle kasvanud sellest east, kus teatati, et mina sinuga ühes liivakastis ei mängi,» lisas ta. «Soovitan seda ka oma partneritele Eesti poliitikas.»



Rahvaliidu pressinõunik Manuela Pihlap kinnitas aga, et Karel Rüütli ei ole Pihliga pidanud mingeid läbirääkimisi võimalikust uuest koalitsioonist.



Rahvaliidu esindajad eesotsas Rüütliga kohtusid sel nädalal mitu korda Reformierakonna ja IRLi juhtidega, et leida ühist keelt kuue miljardi krooni suuruse kärpekava osas ning võimaliku uue valitsusliidu moodustamiseks.



Esmaspäeval koguneb Rahvaliidu volikogu, mis peaks paika panema alused võimalikuks koalitsioonilepinguks parem­erakondadega.



Postimees.ee küsitles eile Rahvaliidu 70-liikmelise volikogu 52 liiget, kellest enamik kinnitas, et valitsusse saab Rahvaliit minna vaid siis, kui paremparteid arvestavad Rahvaliidu soovidega.



Põlvamaa ühenduse juhi Inge Hirmo sõnul ei pruugi valitsusse minek parteile nüüdsel raskel ajal küll kasulik olla, sest riigil napib raha ja valitsuse otsused ei too praegu populaarsust, kuid riiki tuleb aidata. «Riigi heaks tuleb teha, mida suudame,» lisas ta.


Valitsusse mineku vastu oli vaid üks küsitletud volikogu liige. «Ma ei usu, et saame seal oma programmi ellu viia,» põhjendas Lääne-Virumaa ühenduse esimees Andrus Blok oma umbusku.



101-liikmelises riigikogus on Reformierakonnal 31 ja IRLil 19 liiget. Seetõttu peavad kaks parteid praegu läbirääkimisi Rahvaliiduga (kuus kohta), et moodustada enamuskoalitsioon.



Keskerakonnal on riigikogus 28, sotsidel kümme ja rohelistel kuus liiget. Jaan Kundla ei kuulu ühtegi riigikogu fraktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles