Galerii: Kuressaare tähistab täna 450. aastapäeva

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

8. mail möödus 450 aastat päevast, mil Saare-Lääne ja Kuramaa piiskop Magnus oma Kuramaa residentsis Piltenes Kuressaarele, tolleaegsele Arensburgile, linnaõiguse andis.

Linna sünnipäeva tähistatakse kogu 2013. aasta vältel, kuid suuremad pidustused algasid kolmapäeval ja kestavad nädala lõpuni.

Linna sünnipäevanädala raames avatakse mitmeid näitusi, toimub arvukalt kontserte ja spordiüritusi, ilmavalgust on näinud kolm juubeliraamatut jpm. Kesknädalal esitles Eesti Post Kuressaare raekojas Kuressaare 450 postmarki ja esimese päeva ümbrikut, kus tõdeti, et linnasid, millel oleks oma postmark polegi kuigi palju.

Alates lõunast olid kõik huvilised oodatud keskväljakul sisse seatud vana aja turupäevale, kus kauplemise kõrval astusid üles muusikud, tuležonglöörid, kondiväänajad jt.

Sünnipäevapidustused kulmineerusid kell 17 keskväljakul alanud kontsert-etendusega, kus rahva ette toodi linnaõiguse saamise teatraliseeritud lugu, üles astusid Eesti Kaitseväe Orkester, Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna, sajapealise koori esituses tuli esmaettekandele linna juubelile pühendatud kooriteos, jagati sünnipäevakooki ja taevasse lasti ilutulestik. Nädalat jäävad lõpetama suur rahvakultuurikontsert, noortebändide festival ning suur galakontsert ja rahvapidu.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu sõnul on 450 aastat linna jaoks soliidne ja märkimisväärne vanus. «On suur rõõm tähistada terviselinna, UNICEFi laste- ja noortesõbraliku linna, kuurortlinna, merelinna, ooperilinna, sadamalinna ja Saaremaa pealinna väärikat juubelit,» sõnas Mäetalu ja kutsus kõiki juubeliüritustest osa saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles