Kapo juhiks kandideerib intellektuaalist uurija

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Sinisalu.
Arnold Sinisalu. Foto: Kaitsepolitseiamet.

Kapo uue peadirektori kandidaadi, uurimistöös kogenud ja juriidikas täpne Arnold Sinisalu ilmutas eriteenistuse juhi ameti vastu huvi juba kümme aastat tagasi.

Sinisalu (43) toonast huvi ametist lahkuvast peadirektor Jüri Pihlist vabaks jäänud ametikoha vastu tõlgendatakse kahte moodi. Ühed nägid Sinisalu toonases käitumises isiklikku ambitsiooni peadirektoriks saada. Teised nimetavad Sinisalu eesmärgiks saavutada see, et kapo juhiks ei saaks toonane peadirektori asetäitja Aldis Alus. Mees, kellest 2003. aastal siiski sai kapo peadirektor.

Oli, mis ta oli, kuid nüüd, kümme aastat hiljem saab Sinisalust endast suure tõenäosusega lõpuks kapo peadirektor. Sellise ettepaneku tegi parlamendi õiguskomisjonile ja julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjonile siseminister Ken-Marti Vaher.

Sinisalu ise oli uudset olukorda kommenteerides eile arusaadavalt kidakeelne: «Sisuliste küsimuste aeg ei ole veel käes. Praegu saan tänada siseministrit usalduse eest. Kaitsepolitseis töötatud aastad on andnud ettekujutuse, mida see ametikoht tähendab. Tegemist ei olnud kergekäelise otsusega - kaalusin seda pikalt ja põhjalikult.»

Jutukamad olid inimesed, kellega aastaid kapo uurimistööd juhtinud Sinisalu on erialaselt kokku puutunud. «Minu jaoks oli see reede hommikune uudis sada protsenti positiivne,» ütles riigiprokuratuuri üks raudvarasid, järelevalveosakonnas töötav Alar Kirs. «Sinisalu on väga kõrge professionaal, täpne ja kvalifitseeritud. Mees, kelle juhtimise all uuriti kapos väga keerulisi asju ja tehti seda väga kvaliteetselt.»

Viimased neli aastat pole Sinisalu reaalse uurimistööga siiski palju kokku puutunud. Kaitsepolitsei nn. kolmanda asedirektorina tuli tal vastutada julgeolekuasutuse administratiivse poole eest.

Ehkki formaalselt oli Sinisalu seetõttu kapo asjades otsekui kõrvalseisja, osutus ta seda paremaks kandidaadiks valikul kapo peadirektori kohale. Oma töö sisu tõttu jäi Sinisalu asedirektorina kõrvale julgeolekuasutuses tasapisi vindunud vaikivas vastasseisus, kus ühel pool kapo vastuluure osa ja teisel nn. kriminaalmenetlustega tegelev pool.

Kapo uue peadirektori kandidaadiga seonduvast loe edasi paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles