Eesti soovib osaleda Ühendkuningriigi Afganistani tõlkide toetuskavas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu.
Kaitseminister Urmas Reinsalu. Foto: Andres Haabu / Postimees

Eesti soovib osaleda Ühendkuningriigis ettevalmistamisel olevas Afganistani tõlkide toetuskavas, ütles kaitseminister Urmas Reinsalu.

«Ühendkuningriik on Eestit teavitanud ettevalmistamisel olevast tõlkide toetuskavast. Olen teinud brittidele ettepaneku kaaluda, kas Eesti saaks selles kavas osaleda,» ütles Reinsalu täna BNSile.

Reinsalu sõnul on britid Eesti olulised liitlased. «Meie üksused on Afganistanis ühiselt võidelnud ja ühiselt tuleme sealt ka välja. On mõistlik, et teeme koos brittidega ka plaanid meie üksuste juures teeninud tõlkide toetamiseks, kes kõik olid Ühendkuningriigi palgal,» sõnas ta.

«Seetõttu kaalub Eesti Ühendkuningriigi valitsuse toetuskavaga liitumist. Mil moel Eesti saaks selles osaleda, on täna veel vara öelda, kuna ka britid alles kaaluvad erinevaid võimalusi,» sõnas Reinsalu.

Kaitseministri sõnul täpsustub Eesti võimalik osalemine toetusprogrammis siis, kui selle täpne sisu on paigas. «Praegu on see veel ettepanekute tasandil,» sõnas Reinsalu.

«Kui otsustame tõlkide toetusprogrammis osaleda, ei too see kaasa muudatusi Eesti senises asüülipoliitikas ja senistes otsustes. Asüülitaotlusi käsitleme jätkuvalt juhtumipõhiselt,» kinnitas Reinsalu, kes on ka Isamaa ja Res Publica Liidu esimees.

Eesti riik otsustas mai alguses mitte rahuldada Afganistani päritolu tõlgi ümberasumise taotlust. Afganistanis elav tõlk Omar sai elektronkirja, milles Eesti asjur Afganistanis teavitas teda, et Eesti otsustas tema ümberasumise taotluse tagasi lükata. Omar töötas tõlgina mitme Eesti jalaväekompanii juures. Nagu kõik Eesti üksuste juures töötanud tõlgid, palkasid ka Omari britid.

Eesti välisminister Urmas Paet on otsuse kohta öelnud, et riik isikutele asüüli keeldumise asjaolusid ei kommenteeri, sest nii näeb ette rahvusvaheline tava.

Ligi 600 afgaani tõlki, kes töötasid koos Lõuna-Afganistanis võitlevate Briti vägedega, saavad soovi korral Suurbritannias elamisloa. Peaminister David Cameron oli algselt tõlkide ja nende perede Suurbritanniasse elama lubamise vastu, kuid on nüüdseks meelt muutnud.

Ühendkuningriigi valitsus on valmis andma viieaastased viisad afgaanidele, kes töötasid Briti vägede heaks Afganistanis aasta või kauem. Kava kohaselt saavad need tõlgid, kes otsustavad Afganistani jääda, valitsuselt senisest parema rahalise pakkumise - Suurbritannia maksab viis aastat palka neile, kes õpivad või omandavad väljaõpet, ning 18 kuud neile, kes seda ei tee.

Cameron on varem öelnud, et afgaani tõlkidel tuleks lubada Suurbritanniasse jääda üksnes erandjuhtudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles