Seadusemuudatus teeb salakaubavedajate elu kibedaks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illegaalse kütuseveo kahtlusega sõiduk.
Illegaalse kütuseveo kahtlusega sõiduk. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Rahandusministeerium saatis valitsusele arutamiseks alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatused, mis annaksid maksu- ja tolliametile vabaduse nõuda Eesti-Vene piiril aktsiisi maksmist, kui kaupa tuuakse riiki ühe kuu jooksul enam kui kaks korda.

Mullu oktoobris kritiseeris õiguskantsler Indrek Teder maksu- ja tolliameti tegevust Eesti-Vene piiril, kus amet nõudis piiriülese kütuseveo lõpetamiseks kõigilt sõidukijuhtidelt paagis oleva kütuse deklareerimist ja sihtkohta jõudmiseks vajalikust suurematelt kogustelt maksude maksmist.

Teder edastas rahandusministeeriumile ning maksu- ja tolliametile ka omapoolsed soovitused, milles tegi ettepaneku algatada alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmine, et kaotada maksuvabastuste määramiseks seaduses sätestatud sihtkohta kriteerium.

Rahandusministeeriumis valminud eelnõu eesmärgiks on täpsustada Euroopa Liidu välisest riigist toodud alkoholi, sigarettide ja kütuse aktsiisivabastuse reegleid, et takistada ebaseaduslikku kauplemist.

KÜTUS

Seadusemuudatusega täiendatakse standardse kütusepaagi mõistet nii, et see hõlmaks ka tootja volitatud esindaja poolt autole paigaldatud paaki, seni on peetud standardseks kütusepaagiks vaid tootja paigaldatud paaki. 

Aktsiismaksust vabastatakse vaid üks kord kuu jooksul paagis Eestisse toodud kütus, samuti ei pea aktsiisi tasuma kuni kümnelt kanistris olevalt kütuseliitrilt. 

Aktsiisi peab aga ettevõtja ja eraisik maksma mittestandardses paagis toodud kütuselt. Maksust ei vabastada reisijat, kes kasutab ühe kuu jooksul erinevaid sõidukeid piiriületuseks.

Eelnõuga täpsustatakse kriteeriume, millest ametnik lähtub reisija äriliste eesmärkide hindamisel.

Kuna Euroopa Liidu õiguses ei ole piiritletud kogust, millest alates saaks lugeda üle piiri toodud kütust ärilise eesmärgiga tooduks, ei saa kütuse kogust kasutada enam reisija ärilise eesmärgi tuvastamiseks. Selleks hakkab maksu- ja tolliamet hindama reisija plaane selle järgi millises ettevõttes ta töötab ja kas ta omab ettevõtet, kus kasutatakse aktsiisikaupa. Samuti hindab amet, kas piiri ületamiseks kasutatava sõidukiga on eelnevalt sõitnud sagedasti erinevad inimesed.

ALKOHOL

Seaduse muutmise järel saab maksuvabalt üle piiri tuua alkoholi vaid kord kuus. Nii alkoholi kui sigarettide puhul võib maksuhaldur lugeda need salakaubaks ka siis kui toodud kogused ei ületa maksuvaba piiri – selleks peab ametnik tegema kindlaks reisija plaani kaupa edasi müüa arvestades reisi eesmärki, reisija seotust ettevõtlusega, kauba Eestisse toimetamise viisi, kauba dokumente ja kauba toomise sagedust.

Ametnikul on õigus jätta aktsiis küsimata teist korda kuus toodud alkoholi puhul, kui reisija ei tee retkeid üle piiri liiga sagedasti.

Alkoholi maksuvaba piir on Eestis 16 liitrit õlut, neli liitrit veini ja kuni üks liiter kangemat jooki nagu viin.

SIGARETID

Seadusemuudatust vabastab kaks korda kuus üle piiri toodud sigaretid. Kolmandat korda kuus toodud tubakatoodete puhul võib ametnik jätta aktsiisi küsimata, kui reisija ei ole liiga sage külaline piiril. Sagedaseks peetakse eelnõuga iganädalasi reise, mis ei anna alust aktsiisist vabastamiseks.

Sigarettide puhul on maksuvaba piir kauba importimisel 40 sigaretti ehk kaks pakki.

Maksu- ja tolliameti hinnangul on keeruline mõõta eelnõu rahalist mõju, kuna pole kindel kas piirangute tulemusel hakkavad seni salakaupa ostnud inimesed soetama maksustatud kaupa Eestis või eelistatakse jätkuvalt salaturgu. Samas on amet koostanud aga seadusemuudatustest tingitud täiendava aktsiisilaekumise prognoosi. Seaduse jõustumisel laekuks täiendavat aktsiisi ameti hinnangul sel aastal 1,98 miljonit eurot, tuleval aastal 8,4, 2015. aastal 8,9 ja 2016. aastal 9,2 miljonit eurot.

Amet nendib eelnõu seletuskirjas, et seadusemuudatuse tulemusel võib suureneda huvi salaalkoholi ja –tubakatoodete toomise vastu või Venemaalt organiseeritud illegaalse sisseveo vastu.

Seadusemuudatuste jõustumine on planeeritud selle aasta 1. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles