Õiguskantsler: väljasaatmiskeskuses viibijatele tuleb tagada hambaravi keskuse kulul

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Toomas Huik

Õiguskantsler Indrek Tederi sõnul tuleb tagada väljasaadetavatele vajaduse esinemisel säilitav hambaravi keskuse kulul, kui isikul puuduvad vahendid ise hambaravi eest tasumiseks.

Teder tegi kontrollkäigu PPA väljasaatmiskeskuses, mille järel tõusetus küsimus, kas väljasaatmiskeskuses kinnipeetavatele isikutele võimaldatakse hambaravi, kui isikul puuduvad vahendid ravi eest tasumiseks.

Õiguskantsler on ka varasemalt teinud PPA peadirektorile soovituse tagada väljasaatmiskeskuses kinni peetavatele isikutele säilitav hambaravi, teatas õiguskantsler oma kirjas siseministrile.

Ta viitas, et CPT (Piinamise ja Ebainimliku või Alandava Kohtlemise või Karistamise Tõkestamise Euroopa Komitee) on märkinud, et kinnipeetavatel peaks olema juurdepääs säilitavale hambaravile ning selline võimalus peab olema tagatud ka isikutele, kellel endal puuduvad vahendid ravi eest tasumiseks.

«Seega tuleks väljasaatmiskeskuses võimaldada väljasaadetavatele hambaravi, kui hamba seisund võimaldab selle ravimist hamba väljatõmbamise asemel,» teatas õiguskantsler. «Kontrollkäigul selgus, et väljasaadetavatele võimaldatakse hambaarsti juurde pöördumist, kuid kui inimesel endal puuduvad vahendid ravi eest tasumiseks, ei teostata ravi, vaid on võimalik vaid hamba väljatõmbamine.»

Hambaarstile pöördumine toimub keskuse arsti saatekirja alusel. Üks keskuse ametnik selgitas kontrollkäigul, et hambaarst ise otsustab, kuidas hammast ravitakse.

«Keskuse juhataja selgitas, et ravi üle otsustamisel on siiski määravaks ravi hind ning seetõttu võimaldatakse vaid hamba väljatõmbamist,» väitis Teder. «Eeltoodust nähtub, et väljasaatmiskeskuses ei ole vastavat soovitust hambaravi võimaldamise osas täidetud.»

Õiguskantsler kordab PPA peadirektorile soovitust tagada väljasaadetavatele vajaduse esinemisel säilitav hambaravi keskuse kulul, kui isikul puuduvad vahendid ise hambaravi eest tasumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles