Tamkivi: loodame oma toetajad valimisteks tagasi saada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi mai lõpus erakonna üldkogul
Jaanus Tamkivi mai lõpus erakonna üldkogul Foto: Margus Ansu / Postimees

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi nentis, et hääletuspettuste skandaali tõttu ei ole partei kõige paremas seisus ja see avaldab mõju ka erakonna reitingule, samas loodetakse tema sõnul toetajad kohalikeks valimisteks tagasi saada.

Tamkivi ütles erakondade igakuise populaarsusküsitluse tulemusi kommenteerides, et Reformierakonna olukord ei ole praegu kõige parem ja kindlasti mõjutab see ka partei reitingut. «Raske otseselt öelda, kes peaks sellest kõige rohkem võitma. Me ise loodame, et saame oma valijad ikka tagasi,» lausus ta ja lisas, et partei on astunud «kardinaalseid samme», et jõuda vormi oktoobris toimuvateks kohalikeks valimisteks.

Küsimusele, kas muutus kahe küsitlusperioodi vahelises toetuses muudab parteijuhtide senist seisukohta, et uusi sisevalimisi pole vaja, vastas Tamkivi, et seda arutab homme erakorraliselt kogunev Reformierakonna volikogu.

Ta ise leidis, et pigem ei peaks uut üldkogu korraldama, sest rikkumised on olnud küll kahetsusväärsed, kuid pole olnud nii suured, et oleksid muutnud juhatuse koosseisu. «Kui kõik faktorid kokku panna, siis mina olen pigem seda meelt, et (uusi valimisi – toim.) mitte teha. Ma arvan täna tõesti, et juhatuse koosseis, kui kõik kandideerivad, tuleks praktiliselt sama,» lausus ta.

Tamkivi märkis, et kui siiski otsustatakse uus üldkogu korraldada, peaks see jääma oktoobris toimuvate kohalike valimiste järgsesse aega. Tema sõnul nõuab oma aja elektroonilise hääletuse süsteemi muutmine, samuti ka üldkogu korraldamine. «Kui kalendrisse vaadata, siis karm tõde on see, et suureks ürituseks lihtsalt ei ole (enne kohalikke valimisi – toim.) enam sobilikku aega,» lausus ta.

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust selgus, et Reformierakonna sisehääletusskandaal röövis parteilt võimaluse tõusta populaarseimaks erakonnaks. Esimesel küsitlusperioodil ehk 22.–29. mail toetas erakonda 29, 5.–12. juunil aga vaid 20 protsenti vastanutest. Kokkuvõttes jäi partei toetus 24 protsendi tasemele, kus see oli ka eelmisel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles