Vilja Savisaar-Toomast: kuuldused minu vaadete surmast on tugevasti liialdatud

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar piketil 2009. aastal.
Vilja Savisaar piketil 2009. aastal. Foto: Tairo Lutter

Opositsiooniparteisse kuuludes oli aastatepikkune Ansipi-suunaline kriitika igati loomulik ja mõistetav, kirjutab äsja Reformierakonda astunud endine keskerakondlane Vilja Savisaar-Toomast meediale saadetud pöördumises.

«Olen tõesti Andrus Ansipit meedias korduvalt kritiseerinud, aga see on opositsioonis oleva erakonna ühe liidri ja pikaaegse fraktsiooni esimehe puhul mõistetav. Opositsiooni üks olulisemaid ülesandeid ongi valitsuserakondade vigade välja toomine ja alternatiivsete lahenduste välja pakkumine. Samamoodi kritiseerivad nii Reformierakond, IRL kui ka sotsiaaldemokraadid üldjoontes õigustatult Tallinna Linnavalitsust,» põhjendas ta oma väljaütlemisi.

Savisaar-Toomasti sõnul loodab ta, et saab ka Reformierakonda kuuludes sama vabalt oma mõtteid väljendada.

«Poliitikas kehtib reegel, et mida kaugemale ja kõrgemale oled jõudnud, seda vabam oled oma arvamusavaldustes. Täna, mil kuulun Euroopa Parlamenti, esindan Eesti inimeste ning teiste Euroopa Liidu kodanike huvisid, mitte ühegi partei programmi ja ütlen välja oma isiklikke mõtteid. Kavatsen kindlasti julgelt oma arvamust avaldada ka Reformierakonna sees ning usun, et erakonnasisene poliitiline debatt on ainult tervitatav.»

Savisaar-Toomast kirjeldas oma pöördumises, et Keskerakonnast lahkumist ajendas katse teda vaigistada.

Astmelise tulumaksu osas julgen öelda, et pole kunagi olnud selle tõeline toetaja. Keskerakonna ühe eestkõnelejana tuli mul tihti alluda sisedistsipliinile.

«Kahjuks oldi mu eelmises erakonnas vastupidisel seisukohal ning seetõttu tuli mul sealt eelmisel aastal lahkuda. Soovin aga rõhutada, et me ei lahkunud Keskerakonnast võitluseta, vaid olude sunnil, sest eelmisel kongressil osutus võitjaks tänane erakonna esimees, kes teisitimõtlejaid kõrgelt ei hinda.»

Savisaar-Toomast: kiidan Ansipit

«Siinkohal sooviksin Andrus Ansipile avaldada tunnustust, et ta on andnud endast parima Reformierakonna juhi ja peaministrina, kuid ei hoia iga hinna eest võimust kinni,» kirjutas Toomast. «Hindan kõrgelt tema otsust tulevikus enam mitte erakonna esimeheks ega peaministriks kandideerida. Ansip mõistab, et iga poliitiline jõud vajab muutusi.»

Savisaar-Toomast nentis, et mis puudutab tema sõnavõtte näiteks alkoholismi ja eriti noorte alkoholismi teemal, siis on ta jätkuvalt seisukohal, et tegemist on tõsiste ja lahendamist vajavate probleemidega.

«Astmelise tulumaksu osas julgen öelda, et pole kunagi olnud selle tõeline toetaja. Keskerakonna ühe eestkõnelejana tuli mul tihti alluda sisedistsipliinile ja esindada erakonna platvormi. Vaidlused pidid jääma erakonna sisse.»

«Ükski demokraatlik erakond ei ole ühetaoline ja ainult ühe arvamusega mass. Inimestel on erinevates küsimustes kardinaalselt erinevad vaated, kuid alati leidub suurem või väiksem ühisosa oma koduerakonna programmiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles