Kultuurikomisjon saatis kooliseaduse eelnõu teisele lugemisele

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu kultuurikomisjon.
Riigikogu kultuurikomisjon. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu kultuurikomisjon otsustas täna pärastlõunal jätkunud istungil saata põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu riigikogu täiskogu ette teisele lugemisele.

«Andmaks kindlustunnet, et rahastamise senist kord ei muudeta, täiendas kultuurikomisjon opositsiooni ettepanekul seaduse eelnõu seletuskirja,» ütles kultuurikomisjoni reformierakondlasest esimees Urmas Klaas Postimehele.

Komisjon lisas eelnõu seletuskirja lause: «Kultuurikomisjon otsustas rahastamise põhimõtete muutmise arutelusid jätkata siis, kui haridus- ja teadusministeerium on lõplikult seaduse muudatused koos uue määruse eelnõuga välja töötanud. Haridus- ja teadusministeerium kinnitas, et enne riigikogus toimuvaid arutelusid senist rahastamiskorda vabariigi valitsuse määruses ei muudeta.».

«Opositsioon on väljendanud muret, et haridus- ja teadusministeerium valmistab ette uue määruse ja teeb sõltumata riigikogust nii, nagu ise tahab. Minister on kinnitanud, et haridusministeerium midagi sellist ei tee ja me täiendasime seletuskirja sellekohase lõiguga,» lausus Klaas.

Komisjon tegi ettepaneku eelnõu teine lugemine homme lõpetada ja eelnõu parlamendi täiendaval istungil seadusena vastu võtta.

Kultuurikomisjoni keskerakondlasest aseesimees Aadu Must avaldas täna hommikul muret, et kuna valdav osa rahastamist puudutavaid küsimusi läheb eelnõust välja, tähendab see sisuliselt seda, et vaidlusküsimused lähevad  riigikogu pädevusest ära. «Teravamad küsimused lahendatakse ilmselt valitsuse määrusega. See tähendab, et need küsimused lahendab koalitsioon oma rüpes ja ega kultuurikomisjon täies koosseisus selles kaasa rääkida ei saa,» lausus Must täna hommikul.

Riigikogu opositsioonierakonnad ei ole otsustanud, kas asuda hääletuste ja vaheaegadega venitama palju eriarvamusi tekitanud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu arutamist.

Keskerakonna fraktsiooni juhtiv Kadri Simson ütles Postimehele, et riigikogu liikmed ei ole veel saanud tutvuda homme teisele lugemisele jõudva eelnõu tekstiga, mida on kultuurikomisjon põhjalikult muutnud. Siiski on tema sõnul juba teada, et komisjon on sisuliselt arvestanud ka mitmeid Keskerakonna esitatud muudatusi. Eelnõu teise lugemise materjalid tehakse ametlikult kättesaadavaks täna õhtul.

«Loeme mõttega eelnõu muudetud teksti ja otsustame homsel fraktsiooni koosolekul oma edasise strateegia,» lausus Simson, kelle sõnul on saadikutel võimalus esitada enne täiskogu istungi algust lisaküsimusi ka infotunnis esinevale haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoole.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor ütles Postimehele, et sotsiaaldemokraadid otsustavad oma edasised sammud samuti homsel fraktsiooni koosolekul.

Võimuliit on aga juba arvestanud võimalusega, et kolmapäevasel ja neljapäevasel korralisel istungil ei pruugita jõuda põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu teist lugemist lõpetada. Seetõttu on koalitsioonierakondade ettepanekul neljapäeva õhtuks kokku kutsutud kaks täiendavat istungit, mille päevakorras on kooliseaduse ja veel viie eelnõu teine ja kolmas lugemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles