Juunis on käes plahvatanud eseme tõttu saanud viga kaks inimest

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeauto. Foto on illustratiivne.
Päästeauto. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juunis on käes plahvatanud eseme tõttu viga saanud juba kaks inimest, päästeamet kutsub inimesi suhtuma lõhkeainetesse ja pürotehnikasse suure ettevaatusega.

12. juuni õhtul sai Harjumaal tõsiselt viga kuueaastane laps, kelle käes plahvatas ilutulestiku jaoks mõeldud paberikahur, teatas Põhja päästekeskuse pressiesindaja Postimehele.

Laps oli enda kätte saanud pürotehnilise paberikahuri, millest peaks pärast nöörist tõmbamist välja paiskuma paberitükid. Pärast nöörist tõmbamist plahvatas aga kahur nii, et selle tagajärjel sai lapse käsi tõsiselt vigastada ning laps kaotas kaks sõrme.

10. juunil tuli häirekeskusele teade selle kohta, et Valgamaal Helme vallas plahvatas mehe käes seni tundmatu ese, mille tagajärjel sai mees vigastada. Kiirabi viis kannatanu haiglasse, kus tal amputeeriti käelaba. Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlus.

Päästeamet tuletab meelde, et ka pürotehnilised tooted on vale kasutamise korral ääretult ohtlikud. Kindlasti tuleb kinni pidada ilutulestikuga kaasas olevast kasutusjuhendist ning erinevate esemete kasutamisele kehtestatud vanusepiirist. Pürotehnilisi tooteid tuleb hoida sellises kohas, et need ei satuks laste kätte. Oluline on jälgida ka pürotehniliste toodete realiseerimistähtaega. Kõik ilutulestikutooted sisaldavad efekti tekitamiseks keemilisi aineid, mille omadused aja jooksul muutuvad. Kuna pärast realiseerimistähtaja lõppu võib ilutulestikus olev keemiline aine käivitamisel reageerida ettearvamatult, ei tohi neid esemeid enam kasutada.

Päästeamet rõhutas, et kui inimene leiab eseme, mis võib olla mõeldud plahvatuse tekitamiseks, tuleb sellest kohe teatada hädaabinumbril 112. Ise ei tohi eset mingil juhul puutuda või asuda seda transportima, olgu siis tegemist sõjaaegse lahingumoonaga või tänapäevaste lõhkematerjaliga. Kindlasti ei tohi ohtliku eset endale jätta. Lõhkematerjali omamine on ebaseaduslik ja kriminaalkorras karistatav, seetõttu tuleb kogu säärane arsenal hävitamiseks ära anda. Tänavu aprillis muudeti kriminaalmenetluse seadustiku selliselt, et vabatahtlikult lõhkeainest, laskemoonast ning lõhkeseadeldistest loobudes ei pea karistust kartma. Vabatahtliku loovutamise korral kriminaalmenetlust ei alustata. Lõhkematerjali vabatahtlikuks loovutamiseks tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Lõhkematerjali loovutamise eesmärk on inimeste elu ja tervise säästmiseks üliohtlikud esemed hävitada. Lõhkekehad on toodetud sõjapidamise eesmärgil ning mõeldud tapmiseks, vigastuste või suurte purustuste tekitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles