Ametnikueetika nõukogu hakkab juhtima Heiki Sibul

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsus arutab homme ametnikueetika nõukogu moodustamist, mille eesmärk on ametnike põhiväärtuste ja ametnikueetika tugevdamine, eelnõu järgi hakkab nõukogu juhtima Eesti Interneti Sihtasutuse juhatuse liige Heiki Sibul.

Ametnikueetika nõukogu moodustamise näeb ette 1. aprillil jõustunud uus avaliku teenistuse seadus. Nõukogu hakkab tegutsema rahandusministeeriumi juures.

Eetikanõukogu nõustab asutusi ja ametnikke avaliku teenistuse eetika küsimustes ning annab seisukohti käitumise vastavusele ametnikule esitatavatele eetilistele nõuetele. Konkreetse ametniku teole hinnangu andmise otsustab asutus, kus ametnik töötab. Eetikanõukogu ei rakenda distsiplinaarvõimu.

Eetikanõukogus üheksa liiget. Eetikanõukogu liikmed peavad olema autoriteetsed ning laitmatu maine ja kogemusega avaliku teenistuse eetika küsimustes. Eetikanõukogu põhineb avaliku teenistuse eneseregulatsioonil ja selle koosseisuenamuse moodustavad teenistuses olevad ametnikud.

Eetikanõukokku kuulub viis kuni kuus avalikus teenistuses olevat ametnikku ja kolm kuni neli mitteametnikust eksperti, kellest üks peab olema endine ametnik. Avalikus teenistuses olevatest ametnikest eetikanõukogu liikmete määramisel arvestatakse, et esindatud oleksid erinevate riigi- ja kohaliku omavalitsuse ametiasutuste ametnikud.

Eelnõu järgi saab eetikanõukogu esimeheks riigikogu kantselei endine direktor ja praegune Eesti Interneti Sihtasutuse juhatuse liige Heiki Sibul. Nõukogu liikmeteks saavad riigisekretär Heiki Loot, rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsler Agris Peedu, justiitsministeeriumi kantsler Margus Sarapuu, presidendi õigusnõunik Ülle Madise, Tartu linnasekretär Jüri Mölder, Tartu ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi professor Triin Vihalemm, Tallinna tehnikaülikooli Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudi lektor Leno Saarniit ja Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja professor Margit Sutrop.

Eetikanõukogu iga koosseisu volituste tähtaeg on kuni kolm aastat. Ametnikest eetikanõukogu liikmetele eetikanõukogu töös osalemise eest tasu ei maksta.

Ametnikueetika nõukogu vajadus kerkis teemana viimati üles Reformierakonna sisevalimiste pettuseskandaali ajal.

Regionaalminister Siim Kiisler ütles juuni keskel Postimehele, et tal pole Reformierakonna sisehääletuspettustega seostatud ja erakonnast välja astunud Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumi töö kohta etteheiteid.

Kiisler lausus, et kõlanud süüdistused on rohkem eetilist laadi ja neile saab anda hinnangu rahandusministeeriumi juurde loodav ametnikueetika nõukogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles