Kiikla lastekodu rikub üheksalapselise pere puhul seadust

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiikla lastekodu.
Kiikla lastekodu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kiikla lastekodu rikub bioloogilist peret koos hoides seadust, sest ühes asenduskodu peres ei tohi olla rohkem kui kaheksa last.

Sotsiaalhoolekande seadus kirjutab ette, et ühes asenduskodu peres võib elada kuni kaheksa last. Veel neli aastat tagasi võis lapsi olla kuni kümme, ületulevast aastast alates tohib neid peres olla vaid kuus, kirjutab Põhjarannik.

Ida-Viru maavanem on järelevalve korras mitmel korral tähelepanu juhtinud, et laste lubatud piirarv on ühes peres ületatud. Sama teema tõstatasid ka veebruaris Kiikla asenduskodu kontrollinud õiguskantsleri nõunikud.

«Meile tuli korraga kolm ühe pere last,» räägib Kiikla lastekodu omaniku, MTÜ Avatud Värav juhatuse esimees Marie Edala, kuidas üks pere üheksalapseliseks kasvas. Ja lisab, et kolm sama pere last olid Kiiklas juba varem.  «Kelle neist juurde tulnutest me oleksime pidanud kusagile mujale saatma?»

Edala tunnistab, et üheksa last asenduskodu peres on seaduse mõistes rikkumine. «Püüdsime küll nii sotsiaalministeeriumile kui õiguskantslerile selgitada, et üks selle pere laps õpib kõrgkoolis ja on enamiku ajast ära, nii et pidevalt elab selles majas ikkagi kaheksa last, aga seda ei peetud piisavaks põhjenduseks.»

Kontrollkäigu aruanne väidab üheselt: «Nõue pere suuruse kohta lähtub asenduskoduteenusest, mitte konkreetsel ajahetkel asenduskodus viibivatest lastest.»

Lahendust Marie Edala pakkuda ei oska. Ütleb, et mõistlik oleks lastekodule üks maja juurde ehitada – selle taotlusega on MTÜ Avatud Värav mitu korda ka sotsiaalministeeriumi poole pöördunud -, aga seni pole selleks võimalusi leitud.

Edala sõnul on õiguskantsleri tähelepanekutest palju kasu: «Alati on hea, kui keegi kõrvalt vaatab, see aitab ka endal asju teise pilguga näha. Lastevanemad kasvavad terve elu – ega meie siis teistmoodi ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles