Ministrid: me ei ütle, et suurtuulikud pole saartel probleemiks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Andres Haabu

Ministrid ütlesid täna valitsuse pressikonverentsil, et mõistavad saarte elanike muret looduskaunite paikade tuuleparkidega rikkumise pärast, kuid Tõnis Paltsu seaduseelnõuga poleks saanud seda keelustada.

«Me andsime hinnangu looduskaitse seaduse muutmise eelnõule ja jõudsime järeldusele, et see (tuulikute ehitamise piirangud – toim.) ei ole looduskaitse regulatsioon - see on planeerimisseaduse regulatsioon,» põhjendas Ligi seda, miks valitsus eelnõu tagasi lükkas.

Peaministri kohuseid täitnud kaitseminister Urmas Reinsalu lisas, et tuulikute rajamisega kaasnevad negatiivsed mõjud ei avaldu mitte ainult saartel, vaid kogu Eestis, mistõttu poleks sobilik piirata suurte tuulikute rajamist vaid nelja saare osas. Lisaks on Reinsalu sõnul varem korduvalt tõstatunud vajadus selgema tuulikute püstitamise regulatsiooni järele ja justiitsministeerium töötabki praegu välja planeerimiskoodeksit.

Regionaalminister Siim Kiisler oli Paltsu probleemitõstatusega päri. «Mitmetes riikides tehakse tuulikud tööstusalale või kuskile tehase õuele, aga meil tahetakse minna nende tuulikutega kõige ilusamatesse ja inimtegevusest puutumata kohtadesse,» ütles Kiisler.

Mitmetes riikides tehakse tuulikud tööstusalale või kuskile tehase õuele, aga meil tahetakse minna nende tuulikutega kõige ilusamatesse ja inimtegevusest puutumata kohtadesse.

Praeguse seaduse järgi ei piira tuuliku rajamist seadus, vaid kui kohalikud arendajaga kokkuleppele ei jõua, tuleb neil erimeelsused kohtus selgeks vaielda. Seda, et piirangud seaks seadus, arendajad aga ei soovi.

«Ettevõtjad ütlevad, et kui piirangud seatakse, siis need on ebaproportsionaalsed – pole alust nende tegevust piirata. Ilmselt on vaja vaadata üle seadusandlus, et inimestel oleks kindlus et ühel päeval ei võeta vastu uut planeeringut, mis nende elutingimusi oluliselt halvendab,» ütles Kiisler.  

Muu hulgas vajaks reguleerimist see, mida saavad tuulikutega leppimise eest vastutasuks kohalikud elanikud. «Täna on mõnes omavalitsuses nii, et arendajad maksvad ühte fondi vabatahtlikku toetust, mille eest tehakse siis kohalikku ellu parendusi,» ütles Kiisler.  

Teistes Euroopa riikides maksavad arendajad aga tuulikutega leppinud kohalikele elanikele hüvitist või on kohalikud elanikud kaasatud tuuleparkidesse osanikena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles