Tudengid nõuavad õppelaenude hüvitamist 2011. aastani

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
27. mail süütasid Eesti ülikoolide tudengid leinaküünlaid, et avaldada oma rahulolematust valitsuse plaani suhtes vähendada õppetoetusi ja lõpetada õppelaenude hüvitamine. 
sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES
27. mail süütasid Eesti ülikoolide tudengid leinaküünlaid, et avaldada oma rahulolematust valitsuse plaani suhtes vähendada õppetoetusi ja lõpetada õppelaenude hüvitamine. sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES Foto: Sille Annuk

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) leiab, et valitsusliidu plaan lõpetada õppelaenu kompenseerimine lastevanematele ning avaliku sektori töötajatele on juriidiliselt küsitav ning riivab otseselt tuhandete inimeste õiglustunnet.

Riigikogu rahanduskomisjon tegi eile ettepaneku jätkata õppelaenu kustutamist lastevanematele ning avaliku sektori töötajatele tingimusel, et nad esitavad krediidiasutustele avalduse hiljemalt 1. juuliks. Ehk hiljem avalduse teinutele õppelanu tulevikus enam ei hüvitata.

Olukorras, kus osa poliitikuid, sealhulgas valitsuskabineti ministrid, on kolm nädalat tagasi avalikult tunnistanud õppelaenu hüvitamise lõpetamise õigustühisust, on üliõpilastele mõistetamatu, kuidas sama plaan uuesti on päevakorda jõudnud, seisab EÜLi avalduses.

Tudengite arvates on absurdne idee, kus tuhandetele laenuvõtjatele antakse aega poolteist nädalat, et esitada krediidiasutusele avaldus õppelaenu kustutamise jätkamise kohta.

«Eriti teravalt puudutab kärbe õpetajaid ja kultuuriasutuste töötajaid, kes on õppimise tarbeks laenu võtnud just riigipoolse tagatise tõttu, aga kes pole veel enne 1. juulit tööle asunud,» teatas üliõpilaskondade liit. EÜL leiab, et õppelaenu hüvitamise lõpetamine tuleb tingimusteta edasi lükata uue avaliku teenistuse seaduse rakendumiseni.

Õppelaenude hüvitamist puudutav eelnõu on praegu riigikogus teisel lugemisel ning lõpphääletusele ehk kolmandale lugemisele tuleb see ülehomme. See on üks osa valitsusliidu kärpepaketist, et parandada riigi eelarvepositsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles