Seppik: ajaloost rääkis ainult Vene pool

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik.
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik. Foto: Peeter Langovits.

Üks Keskerakonna juhtpoliitikuid Ain Seppik, kes viibis koos Tallinna delegatsiooniga linnapea Juri Lužkovi kutsel Moskvas, selgitas täna Reporter.ee'le, et ajaloost rääkis kohtumisel ainult Vene pool.

«Ajaloost rääkis ainult Vene pool ja ega ma ei oskagi öelda, millises kontekstis täpselt. Me nõustusime sellega, et me võiksime erakondadevahelise töörühma moodustada ja nendes küsimustes vaielda ja rääkida,» selgitas Seppik. «Meil on siin erinevad seisukohad.»

Interfax vahendas eile Venemaa võimupartei Ühtse Venemaa fraktsiooni pressiteenistuse väidet, et Grõzlov ja Savisaar väljendasid oma kohtumisel arvamust, et ajaloo, sealhulgas Teise maailmasõja ajaloo ümberhindamine on lubamatu ja koos hakatakse karmilt tõkestama katseid võrdsustada fašism ja Nõukogude Liidus olnud režiim.

Ühtne Venemaa, kellega Keskerakond on teinud koostööd juba viis aastat, on varemgi tahtlikult või kogemata pannud skandaalseid sõnu suhu keskerakondlastest Eesti poliitikutele, teatas uudistesaade.

2005. aasta suvel läks Vene riigitelevisioonis eetrisse uudislõik, kus toonane Eesti haridusminister Mailis Reps näis kiitvat Venemaa Föderatsiooni kuuluva Marimaa olusid ning ütlevat, et vastupidiselt Eesti levivale teabele maride kultuuri tagakiusamisest on seal kõik suurepärane.

Hiljem selgus, et Reps oli kiitnud vaid pilti, mis talle avanes ühes mari koolis, mis oli väliskülalistele näitamiseks üles löödud.

Isamaa ja Res Publica Liidu juht Mart Laar on hämmastanud, et Keskerakond ei ole sellest õppinud. «Keskerakond oleks pidanud õppima eelmisest Mailis Repsi niiöelda õnnetusest,» märkis Laar.

Seppik aga säilitab selles küsimuses rahu. «Eks see on kohati venelaste tavaline poliitika. Nad teevad enda seisukohalt pressiteate, nagu nemad paremaks peavad,» ütles Seppik. «Meie ajame seal oma asja ja meie ajame seal oma joont - meil on vaja normaalsete suhete taastumist Venemaaga.»

Laari hinnangul on aga naiivne arvata, et ajalookäsitluses oma seisukohtade Venemaale loovutamine tooks tagasi head kaubandussuhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles