Rohelised: rahvusringhääling ahistab sõnavabadust

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits

Erakond Eestimaa Rohelised (EER) ei ole nõus Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) poolt tekitatud olukorraga, kus rohelised on kohalike omavalitsuste teemalisest kajastusest riigitelevisioonis ja -raadios välja lülitatud.

Erakonna teatel kinnitas rahvusringhäälingu nõukogu kohalike volikogude valimiste kajastamiseks korra, mille tulemusena on rohelised kohalike omavalitsuste teemalistest kajastustest riigitelevisioonis ja -raadios lihtsalt välja lülitatud.

«Täpsemalt öeldes, kõrvaldatud tugevamate poliitiliste konkurentide jalust, jõuvõttega, poliitilist tasakaalu sätestavaid seadusi eirates,» märkis partei oma pressiteates. «Rohelistel puudub erakonnana võimalus olla kajastatud avalikes aruteludes ning erakonna ametlikke esindajaid pole rahvusringhäälingu raadio- ja teleesinemistele kutsutud.»

Erakonna teatel tõi ERR roheliste väljajätmise põhjuseks asjaolu, et esindatud on need erakonnad, millised on juba esindatud kohalikes omavalitsustes. «Tõsiasi on paraku selles, et rohelisi ei olnud erakonnana olemas enne eelmisi kohaliku omavalitsuste volikogude valimisi ning seetõttu ei saagi erakond olla esindatud neis,» seisab pressiteates.

«Mul on selle kõige juures raske uskuda riigimeedia juhtide erapooletust või poliitilist sõltumatust,» tõdes roheliste esimene eestkõneleja, Tallinna linnapeakandidaat Marek Strandberg.

«Vähemalt ühte selget kokkuhoiukohta riigimeedia eelarves tean ma kindlalt ja see on eetikanõunik, kes sellise ebavõrdse ja tasakaalustamatu kajastuse puhul istub vaikselt nagu «kult rukkis»,» lisas ta.

«Rohelistel on nendel valimistel väga tugev sõnum. See on soov kasutusse võtta omavalitsuste juhtimisel kohaliku rahvahääletuse mehhanism,» lausus erakonna peasekretär Ain Kabal. «Riigimeedia kõrgema juhtkonna poliitiliselt kallutatud otsuse tõttu jääb roheliste ühiskondlikult kaalukas sõnum rahvustelevisiooni ja riigiraadio kuulajatel teadmata.»

ERRi ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk ütles Postimees.ee`le, et rääkida ühe poliitilise jõu väljalülitamisest kampaaniakajastusest on alusetu. «Küll aga on selline käitumine, nagu rohelisi praegu iseloomustab, paraku omane valimiskampaania perioodile, kus poliitilised jõud kasutavad tähelepanu saamiseks kõiki meetodeid, kaasa arvatud avalikkuse eksitamine,» lisas ta.

Tammerk selgitas, et valimiste kajastamise korra ERRis on kinnitanud ERRi nõukogu, mis teatavasti koosneb suuremas jaos poliitikutest ning seal on ka roheliste esindaja. «Seetõttu paneb imestama roheliste emotsionaalne pahameelepurse reglemendi üle, mille kinnitamises nad ise osalenud on,» märkis ta.

Tammerk ütles, et ETV ja Vikerraadio kolmapäevastesse suurtesse valimissaadetesse esinejate valikul ei arvestata üldse seda, kas erakond või nimekiri on juba kohalikes omavalitsustes esindatud või mitte.

«Iganädalastesse valimissaadetesse valiti 10 esinejat kahes jaos: viis kohta igas saates läks erakondadele või nimekirjadele, kes on esindatud antud regioonis pikimate nimekirjadega ning ülejäänud viis kohta loositi avalikus telesaates ETVs,» sõnas ta. «Rohelised nende kriteeriumide alusel saadetesse valituks ei osutunud, nagu ka paljud teised.»

Tammerk märkis, et kokku kandideerib Eestis 955 nimekirja, aga ETV ja Vikerraadio ühisdebatte on viis. «On mõistetav, et ERR üritab anda hea läbilõike kohalikel valimistel kandideerijatest,» lausus ta. «Aga on mõeldamatu kutsuda 955 nimekirja pluss üksikkandidaadid viide ETV ja Vikerraadio ühissaatesse.»

Tammerk tõdes, et iga valikuprintsiip tekitab kelleski rahulolematust ning ilmselt võiksid paljud teisedki kandideerijad esitada avalikkusele pika loendi põhjustest, miks just see nimekiri peaks osalema ERRi kolmapäevaõhtustes valimissaadetes.

Ta lisas, et rohelised saavad ohtralt võimalusi esineda mitmetes ERRi saadetes ja ERRi valimisveebis - Strandberg esines täna Vikerraadio tunniajalises poliitikasaates Reporteritund, rohelistel on võimalus saata oma esindaja ETV2-s toimuvale Tallinna teemalisele debatile ning erakonna esindajad oodatud R4 valimissaatesse.

«Valimiskampaania käiku kajastavad ERRi tele- ja raadiouudised ning uudisteportaalid,» sõnas Tammerk. «Tugeva poliitilise jõu sõnum ei saa jääda ERRi erinevate kanalite jaoks märkamatuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles