Virtsu reostunud uus puurkaev jääbki kasutusele võtmata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fosforiidi kaevandamisel satub ohtu põhjavesi, hindamatu loodusvara, millega Eesti on seni veel heas seisus, tagamaks pea kõigis suuremates asulates hea puurkaevuvee.
Fosforiidi kaevandamisel satub ohtu põhjavesi, hindamatu loodusvara, millega Eesti on seni veel heas seisus, tagamaks pea kõigis suuremates asulates hea puurkaevuvee. Foto: Margus Ansu.

Juuni alguses kümnel Virtsu elanikul tervisehäireid põhjustanud uue puurkaevu vesi on endiselt reostunud, mistõttu jääbki kaev kasutusele võtmata.

Pärast reostuse avastamist on uut kaevu pikalt läbi pestud, kuid korduvad proovid näitavad, et joogiks pole vesi siiski kõlblik, kirjutab Lääne Elu.

Matsalu Veevärgi juhatuse liige Marko Matsalu ütles, et praegu töötab vana puurkaev ja uut ei saagi kasutada. «Peab edasi mõtlema, kuidas vana kaevu vee fuoriprobleemi lahendada.»

Matsalu veemajandusprojekti osana valminud uus, umbes 30 meetri sügavune Virtsu puurkaev ehitati selleks, et virtsulased ei peaks jooma nende hambaid lagundavat liiga suure flourisisaldusega vett.

Juunis avastasid Virtsu elanikud ja Matsalu Veevärk, et aleviku uuest puurkaevust pumbatav vesi oli fekaalidega reostunud ja põhjustas paljudel inimestel kõhulahtisust, iiveldust ja oksendamist.

Kuidas täpselt vesi reostus, pole teada, kuid Marko Matsalu oletas, et reostuse põhjustas mõni veesoon, mis avanes pärast uue kaevu kasutuselevõttu ja kandis kaevu reostunud vee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles