Tonnide viisi prügi vedeleb tänini kogumispunktides

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teeme ära 2008!» sumbus Raadi lennuväljal. Pildil Utileek Lõuna prügihunnikud Raadil.
«Teeme ära 2008!» sumbus Raadi lennuväljal. Pildil Utileek Lõuna prügihunnikud Raadil. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kuigi koristuskampaaniast Teeme Ära 2008 on varsti möödas poolteist aastat, pole kogumispunktidesse kuhjatud prügihunnikud siiani kuskile kadunud.

Tartu lähedal asuv Raadi lennuväli pidi sinna veetud prügist puhtaks käideldud olema eelmise aasta lõpuks. Reporter.ee andmetel veetakse sinna aga hoopis prügi juurde.

Tallinna külje all Harku karjääris on olukord sama halb - riigi maa ja maavara peal laiub tänaseni ligi 1500 tonni prügi.

«Harku vald oleks valmis seda prügi ära organiseerima, aga kokkuvõttes võiks riik selle kulu kinni maksta, sest otsene süü on siiski riigil ja Utileegil,» ütles Harku vallavanem Kaupo Rätsep.

Kokkuveetud prügi on keskkonnaministeeriumiga sõlmitud lepingu järgi kohustatud käitlema firma Utileek.

«Meil on lepinguline suhe ja sellest lähtuvalt me toimetame,» rääkis OÜ Utileek juhatuse liige Märt Hohensee. «Jäätmekäitlus ilus asi ei ole ja protsessid võtavad aega.»

Keskkonnainspektsioon tegi Utileegile ettekirjutuse, mille järgi peab Harku karjäär prügist puhastatud olema 30. novembriks, teatas uudistesaade. Mis saab, kui Utileek ka selleks tähtajaks oma kohustusi ei täida? Kas tuleb kõne alla asendustäitmine ehk võtab Utileegi kohustused üle mõni teine firma?

«Haldusmenetlus näeb mittetäitmise korral ette veel sunniraha määramise ja kui ka see ei aita, siis määratakse asendustäitmine,» täpsustas keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul.

Ta märkis, et asendustäitmine tähendab seda, et jäätmete käitlemine tellitakse mõnelt teiselt jäätmekäitlejalt ja koristmise kulud nõutakse Utileegilt tagasi, kuid haldusmenetlus on pikk protsess ja see kõik võtab aega.

«Utileek peaks siiski endale võetud kohustused täitma, pealegi on ta juba ettemaksuna raha saanud,» sõnas Tuul.

Ka koristuskampaania eestvedaja Rainer Nõlvak on asjade käigus väga pettunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles