Kaitseväe juhataja andis üle esimesed mereväeohvitseri mõõgad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereväeohvitseri mõõgad.
Mereväeohvitseri mõõgad. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots andis täna meremuuseumis üle esimesed kakskümmend mereväeohvitseri mõõka.

Mereväeohvitseri mõõga number üks andis kaitseväe juhataja endisele mereväe ülemale erumereväekapten Roland Leitile, mereväeohvitseri mõõga sai ka praegune mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

„«Mereväelastele on suur au osaleda nüüdsest kaitseväe paraadidel mereväeohvitseri mõõgaga,“» ütles mereväekapten Schvede.

Mereväeohvitseri mõõgad telliti Saksamaalt „W.K.C. Stahl- und Metallwarenfabrik“ tehasest Eesti Reservohvitseride Kogu eestvedamisel. Mõõkade valmistamisel on eeskujuks võetud ennesõjaaegsed mõõgad, mille kuju, graveeringuid ja detaile on püütud võimalikult originaalilähedaselt järgida.

„«Mõõk on vaba mehe õigus ja tunnus, ta sümboliseerib isamaa teenimist, mõistust, selgust ja otsustusjõudu,“» ütles reservohvitseride kogu esimees reservkaptenmajor Toomas Peek.

Peegi sõnul on nii maaväe kui mereväe ohvitserimõõkade tellimine üks paljudest ettevõtmistest, mida on eraalgatuslikult otstarbekam ellu viia kui ametkondlikult. „«Reservohvitseride Kogu omab kõrgel tasemel tsiviil –ja militaarkompetentsi ning on oluline instrument reservteenistusega seotud administratiivsete ülesannete täitmisel, samuti kaitseväe väärtuste ja traditsioonide hoidmisel,»“ ütles Peek.

Mõõga saavad endale muretseda Eesti Vabariigi presidendi poolt ohvitseri auastme saanud isikud. Eelisjärjekorras saavad mõõka tellida mereväe ohvitserid, kaitseliidu meredivisjoni ja piirivalve mereväeohvitseri kvalifikatsiooniga ohvitserid ning nimetatud ametitest erru või reservi suundunud mereväeohvitserid.

Sõjakoolides ja ohvitseride kursustel õppijad saavad mõõka tellida, mõõk antakse neile kätte pärast auastme saamist. Samuti saavad mõõka tellida kollektsionäärid. Nii ohvitserid kui kollektsionäärid ostavad mõõgad ise.

Kolm aastat tagasi korraldas reservohvitseride kogu maaväe ohvitseride mõõkade tellimist. Ohvitseri mõõga number üks andis reservohvitseride kogu president Toomas Hendrik Ilvesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles