Haapsalu valimised tulevad tasuta bussisõiduga

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige kallima välikampaania Haapsalus teinud Reformierakond kasutab linna tunnuslauset enda reklaamimiseks (esiplaanil), nende konkurendi IRLi plakat (paremal) oli tagasihoidlikum.
Kõige kallima välikampaania Haapsalus teinud Reformierakond kasutab linna tunnuslauset enda reklaamimiseks (esiplaanil), nende konkurendi IRLi plakat (paremal) oli tagasihoidlikum. Foto: Arvo Tarmula / Lääne Elu

Suvituslinnas Haap­salus püsib pärast kuu aja pärast toimuvaid valimisi suure tõenäosusega linnapeatoolil Reformierakonna liige Urmas Sukles, kes asus koos Keskerakonnaga propageerima tasuta ühistransporti.

Värskeim poliitalgatus on linnas tasuta ühistransport. Haapsalu ja seda rõngana piirav Ridala vald tahaksid, et bussisõit oleks tasuta. Ridala vallavanema Toomas Schmidti koduerakond IRL, Haapsalu linnapea partei Reformierakond, paljud parteikaaslased ega ammugi mitte erakondade keskkontor ei mõista algatusega väljatulnuid.

Aga Tallinna linnapea Edgar Savisaare eeskujul tasuta maabussiliinid välja mõelnud Haap­salu keskerakondlasest volikogu esimees Jaanus Karilaid usub, et tasuta ühistransport oleks väga hea lahendus. Ta ütles, et riik korjab linnaliinidelt aastas piletitulu 40 000 eurot. Linnavalitsus on valmis selle ise tasuma ja laskma kõikidel inimestel, elukohast hoolimata, tasuta sõita.

Hääletavad jalgadega

IRLi linnapeakandidaat Merle Mäesalu seda ettepanekut ei jaga. Tema sõnul ei saa lubada asju, mis ei ole linnavalitsuse pädevuses. Karilaid annab mõista, et IRLi keskkontor on Mäesalul selle ettepaneku toetamise ära keelanud.

Mäesalu räägib nagu ka näiteks teises kuurortlinnas Kuressaares võimu ihkavad sotsid, et turismimajanduse kõrval tuleb mõelda ka kohalikele inimestele.

«Selle aasta esimese poolaastaga on linnast lahkunud 197 inimest, see on aasta norm ja pretsedenditult suur hulk. Linnavalitsus on liiga vähe tegelnud asjadega, mis parandavad siin elavate inimeste eluolu ja siiajäämist ning toimetulekut talveperioodil,» ütles ta.

«Haapsalus on tore olla, kui on raha, aga neid, kes tahavad siin elada, jääb järjest vähemaks,» lisas Mäesalu.

Kuna Sukles on sanatooriumiomanik, on see selge rünnak ka Reformierakonna vastu. Pahatihti läheb linna kogu investeerimisvõime turismiobjektidesse, samas kui koolid on remontimata.

IRLi nimekirja selja taga seisab kohalik suurettevõtja Koit Uus, kes tahaks Suk­lese võimult tõugata. Korra on see ärimehel õnnestunud, aga ta proovib jälle.

Sukles ütles, et tema valimislubadustes on esikohal teed ja tänavad. Haapsalus on need tõesti kehvad ja suuri töid pole juba mitu aastat tehtud.

Suklese konkurent Karilaid aga ironiseerib selle peale, et kes ei tahaks lubada teede ja tänavate remonti. Kõik tahaks ja teevadki seda.

Kuigi välireklaam on keelatud, ripuvad ka praegu linnas reklaamid lausega «Haapsalus on hea». Vastavat tunnuslauset on linnavalitsus kasutanud vähemalt paar aastat turistide meelitamiseks.

Nüüd võtsid Sukles ja Reformierakonna teine kohalik mõjukas figuur Lauri Luik selle kasutusele enda reklaamlausena. Maksumaksja tasutud mainekampaaniast sai linnapea valimisreklaam.

«Nad ei rikkunud mingit normi, sest see pole linna ametlik tunnuslause, aga kaaperdasid linna lausungi parteile. Meie nii ei tee,» ütles Mäesalu.

Luik kirjutas oma Facebooki seinal, et see pole linna ametlik tunnuslause. «Mida rohkem inimesi teab, et Haapsalus on hea, seda parem linnale,» märkis ta.

Sukles on suutnud neli viimast aastat valitseda suuremate skandaalideta. Kuldmündi-Lauriks hüütav Luik suutis küll end terves riigis kuulsaks rääkida, kui erakonna varjatud rahastamise skandaali ehk Silvergate’i ajal ütles, et müüs partei toetamiseks kuldmünte.

Status quo säilimas

Tõsiasi on aga see, et Reformierakond võib end Haapsalus kindlalt tunda. 11 000 elanikuga linna ainus tuntud poliit­bränd on Urmas Sukles. Tema konkurenti Merle Mäesalu tunnevad vähesed.

Keskerakonna linnapeakandidaat Peeter Vikman on võib-olla pisut enam tuntud. Ta on olnud viimased neli aastat aselinnapea ning ka vabakoguduse pastor. Lisaks ka põline Haap­salu inimene. Need asjaolud annavad häälebaasi, aga sellest ei pruugi piisata.

Lääne-Eesti valimisringkonna inimesed on peaaegu 20 viimast aastat reeglina eelistanud Reformierakonna kandidaate. Samasugune olukord on ka olnud nii Haapsalu kui ka Kuressaare valimistulemuste juures.

Haapsalus suutis Res Publica 2002. aastal noore ja energilise, nüüdseks manalateele läinud Teet Kallasvee juhtimisel Suklese kukutada. Viimane võttis 2009. aastal aga võimu tagasi Keskerakonna linnavolinike toel.

Haapsalu

•    Võimul Reformierakonna (8) ja Keskerakonna (5) koalitsioon, linnapea Urmas Sukles.

•    Opositsioonis IRL (seitse kohta 21-liikmelises volikogus) ja SDE (1).

•    2009. aasta valimistel olid häältemagnetid: Urmas Sukles (922 häält, RE), Ingrid Danilov (451, IRL) ja Andreas Rahuvarm (304, KE).

•    Linnapeakandidaadid: Urmas Sukles (Reformierakond), Peeter Vikman (Keskerakond), Merle Mäesalu (IRL).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles