Michal: oluline on kriminaliseerida alaealiselt seksi ostmine

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Toomas Huik

Endine justiitsminister, praegu riigikokku kuuluv reformierakondlane Kristen Michal leiab, et seksuaalelu alustamise legaalse vanusepiiri tõstmise küsimusest on olulisem kriminaliseerida alaealiselt seksi ostmine.

«Olen vestelnud ekspertidega, kelle sõnul viitavad senised analüüsid siiski pigem esimesena vajadusele tegeleda usaldusringi küsimustega kui üldise eapiiri küsimusega,» ütles Michal Postimehele.

Tuleva nädala kolmapäeval tuleb riigikogus esimesele lugemisele karistusseadustikku muutev eelnõu, millega on plaanis üle võtta seksuaalvägivalda suhtumist karmistav Euroopa Liidu direktiiv. Eelnõuga kriminaliseeritakse alaealiselt seksi ostmine lapsprostitutsiooni raames, karistatavaks muutub ka seksuaalsuhe alaealisega, kui selleks kasutatakse usaldus- või sõltuvusuhet ära.

«See on ka tegelik kitsaskoht - tihti kasutatakse ära just noore teadmatust ja usaldust või mõjuvõimu noore üle. Ilmselt siiski ei ole tavalised juhtumid, kus 60-aastasel tekib juhuslik suhe 16-aastasega, pigem eeldab see ikka kokkupuudet, usaldust.»

Ta leidis, et teema laiemalt ei ole erakondliku vaidluse küsimus. «Kindlasti jagavad kõik seisukohta, et noori tuleb kaitsta, eriti selles sfääris, kus keegi võib nende usaldust ära kasutada.»

Michal märkis, et seadus täieneb ka sõltuvuse mõiste osas - näiteks ema elukaaslane, kes pole seni sentigi perekonda panustanud, võib ühel hetkel olla selleks ärakasutajaks. «Seni on see olnud ebamäärane ja ka õiguspraktikas kitsaskohaks. Lisaks on veel mitmeid muudatusi, mis kõik on suunatud noorte ja nõrgema poole paremaks kaitseks.»

Kriminaalkorras on kehtiva seaduse kohaselt karistatav suguühe alla 14-aastasega. Varem on arutatud eapiiri tõstmist nii aasta kui kahe võrra. Näiteks Eestimaa Rohelised esitasid eelmisesse riigikogu koosseisu kuuludes korduvalt eelnõu, millega oleks kriminaliseeritud seksuaalvahekord alla 16-aastase noorega, kuid see ei leidnud parlamendis toetust. Toona põhjendas õiguskomisjon eelnõu tagasilükkamist, öeldes, et vanusepiiri muutmine vajaks senisest põhjalikumat analüüsi.

Seksuaaltervise eksperdid on selgitanud, et lapsi on kõige paremini võimalik seksuaalse ärakasutamise eest kaitsta, kui tõsta seksuaalelu alustamise legaalne vanusepiir 16 eluaastale. Nende sõnul pole 14-15-aastased lapsed veel piisavalt küpsed selliste otsuste ja tegevuste tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles