Tolliametnike arsenal täieneb teleskoopnuiade ja kummikuulidega

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja.

Riigikogus täna esimesel lugemisel olnud tolliseaduse muutmise eelnõu lubaks maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad varustada kummikuulide, teleskoopnuiade ja valu tekitavate granaatidega.


Eelnõu selgitab, et abivahenditena võetakse lisaks pisargaasi- ja suitsugranaatidele kasutusele heli-, valgus- või muud efekti või valuaistingut esile kutsuvad granaadid ja kuulid. Tegemist on pürotehnilist laadi granaatide ning kummist kuulidega.

MTA uurimisosakonna juhataja asetäitja Ardi Mitt sõnas, et riiklik järelevalveorgan peab olema suuteline tagama vastavalt vajadusele järelevalvemeetmete kohaldamise. «Kuna MTA pädevusse kuulub maksu-, salakaubaveo- ja narkosüütegude ennetamine, tõkestamine ja avastamine, siis puutuvad ametnikud kokku kurjategijatega, kes võivad seada ohtu enda, ametnike ja teiste tavakodanike elud,» selgitas Mitt.

Valgustus- ja helitekitavad granaadid on tema sõnul mõeldud operatsioonideks, kus peetakse kinni ohtlikke kurjategijaid. Valgustusgranaate saab kasutada pimedas põgenevate kurjategijate tabamisel, helitekitav granaat on taktikaline vahend isikute kinnipidamiseks.

Lisaks võetakse erivahendina kasutusele teleskoopnui, mis on alternatiiv taktikaliselt iganenud kumminuiale. «Teleskoopnui on vajalik nendel juhtudel, kus füüsilistest kontrollvõtetest enam ei piisa, kuid tulirelva kasutamine on veel keelatud,» ütles Mitt.

Kumminuia kasutab pigem märulipolitsei massirahutuste laiali ajamisel. Teleskoopnui on hea enesekaitsevahend varjatud kandmiseks, samuti ei häiri see vööl olles autos istuvaid MTA liikuvpatrulli ametnikke. Võrreldes kumminuiaga on teleskoopnui oluliselt väiksem ja kergem, selle löögi tabavus täpsem ja löögi kiirus suurem. Samuti on teleskoopnuiaga kehale tekitatav trauma väiksem.

MTA teeb aastas ligi 27 000 erinevat liiki kontrolli ning peab kuriteos kahtlustavana kinni ligi 100 isikut. Et relvastatud vastuhaku risk ei ole kunagi välistatud, on ametnike kasutuses ka 100 tulirelva. Mitt'i kinnitusel ei ole ametnikel oma kohustuste täitmisel seni olnud vajadust relva kasutada.

MTA ametnike arsenali täiendamiseks ostetakse kuni 120 teleskoopnuia maksumusega 276 000 krooni ning padrunite ja granaatide ostmisele on arvestatud 75 000 krooni.

Seaduse jõustumist loodavad eelnõu autorid 1. maist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles