Korruptsioon tekitab enim probleeme Põhja-Eestis

Kajar Kase
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid võtsid altkäemaksu summades 300-1200 krooni.
Piirivalvurid võtsid altkäemaksu summades 300-1200 krooni. Foto: Margus Ansu.

Eesti elanikud tunnetavad korruptsiooni kõige rohkem Põhja-Eestis, selgub vastvalminud korruptsioonitajumise indeksist kohalikul tasandil.

Indeks valmis koostöös Tartu Ülikooliga ning seda testiti neljas suuremas Eesti omavalitsuses.

Indeksist nähtub, et kõrgeim on korruptsiooni tajumine Põhja-Eestis, väikseste vahedega järgnevad Lõuna-, Ida- ja Lääne-Eesti.

Projektis osalenud eksperdi, Soome justiitsministeeriumi asekantsler Juha Keräneni sõnul on tegemist esimese katsetusega Transparency Internationali uuringuga sarnast metoodikat kohalikul tasandil rakendada.

«Kuidas ja millena korruptsiooni tajutakse võib olla väga erinev,» sõnas Keränen.

«Igasugune võrdlus tekitab konkurentsi ning mis võiks olla korruptsiooni mõistes parem kui võistlus selle nimel, kelle tegevus on läbipaistvam?» ütles Keränen.

Rahandusministeeriumi PriceWaterhouseCoopersilt tellitud vahehindamise aruandes märgitakse, et Euroopa Komisjoni hinnangul on tegemist uuendusliku meetmega korruptsioonivastases võitluses.

Indeksi väljatöötamine võimaldab muu hulgas paremini hinnata riske kohaliku omavalitsuse tasandil, mis puudutavad eelarve- ja ressursi kasutuse sihipärasust.

Täna andis Põhja politseiprefekt Elmar Vaher korruptsioonitajumise indeksi justiitsminister Rein Langile ametlikult üle.

Tulenevalt riiklikust korruptsioonivastasest strateegiast aastateks 2008-2012 tuleb 2008. aasta II poolaastal korruptsiooniindeksi töölerakendumiseks hinnata selle jätkusuutlikkust ja vajadusel näha ette tegevused korruptsioonivastases strateegias.

Indeks valmis Põhja politseiprefektuuri Euroopa Liidu TF projekti «Korruptsioonivastane võitlus kohalikes omavalitsustes» raames koostöös Soome ekspertidega.»

Eesti-poolse projektijuhi Põhja prefektuuri komissar Alice Järveti sõnul oli projekti laiem eesmärk kaasa aidata korruptsiooni vähendamisele Eestis.

«Kolmes osas korraldatud projekti käigus koolitati esmalt korruptsioonivastase võitlusega tegelevaid politseiametnikke ja prokuröre, » sõnas Järvet.

Teise sammuna viidi suuremates kohalikes omavalitsustes läbi ühisseminarid korruptsiooniteadlikkuse tõstmiseks.

Kolmanda tegevusena toimus seminar politsei, prokuratuuri ja meedia vaheliste ühtsete koostööpõhimõtete kujundamiseks, ütles Järvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles