EMSL valis kodanikuühiskonna aasta tegijad

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Kodanikeühenduste liit EMSL ja riigikogu esimees Ene Ergma annavad homme, teisipäeval Toompea lossis üle 2009. aasta kodanikuühiskonna aasta tegijate auhinnad.

14. korda toimuvale konkursile esitati tänavu 41 kandidaati, kelle seast valis EMSLi nõukogu aasta kodanikuühenduseks Pärnu Vabahariduskeskuse, aasta äriühinguks ASi Uniprint, aasta avaliku võimu esindajaks valitsuse infonõuniku Hille Hinsbergi, aasta missiooniinimeseks Oudekki Loone ning aasta teoks kodanikuühenduste aktiivse tegutsemise mulluste kohalike valimiste ajal.

«Tänavusi auhinnasaajaid ühendab see, et loomulikult on nad head, helged ja erakordsed inimesed ning organisatsioonid, ent samas on nende tehtav niisugune, millega saab soovi korral hakkama igaüks,» ütles EMSLi juhataja Urmo Kübar.

«Need inimesed on otsustanud oma erialaseid teadmisi, energiat ja talenti kasutada selleks, et muuta elu paremaks sadade ja tuhandete teiste jaoks ning sellisena on nad eeskujuks kogu ühiskonnale. Nad tõestavad ilmekalt, et hea kodanik saab olla igaüks, sõltumata oma töökohast, vanusest või jõukusest – vaja on tahtmist ja hoolivust,» lisas ta.

Sihtasutus Pärnu Vabahariduskeskus viis mullu läbi Pärnumaa teabeliinide projekti, kus õppimine ühendati kohaliku transpordiga. Soovijad said suvel ja sügisel tasuta sõita bussiga Pärnust erinevatesse küladesse ning sõidu ajal käsitleti teemasid nagu valimissüsteem, hääletamine ja kandideerimine, kodanike osalus, kodanikuaktiivsuse mõju jms.

AS Uniprint on aastaid toetanud erinevaid kodanikuühendusi tasuta trükiste valmistamisega, aga ka rahaliselt, ruumide ja juhtimisnõuannetega.

Hille Hinsberg riigikantseleist vastutab valitsuse infonõunikuna kodanike kaasamise kultuuri leviku ees ministeeriumides.

Ta on korraldanud kaasamiskoolitusi sadadele riigiametnikele, aitab ministeeriumide kaasamiskoordinaatoreid, hoiab töös ja arendab osalusveebi www.osale.ee, kirjutas mullu kaasamise käsiraamatu ja mitmeid artikleid, on toonud Eestisse maailma tipptegijaid kaasamise alal ning uuemaid ideid.

Oudekki Loone on Bologna ülikooli doktorant, kes võtab aktiivselt sõna inimõiguste, võrdõiguslikkuse, keskkonna ja teistel ühiskonda puudutavatel teemadel.

Soovides muuta kohalike omavalitsuste valimiste eel kampaaniaid sisukamaks, valijaid ärksamaks ja targemaks ning aidata kaasa valimiste ausale läbiviimisele korraldas Eesti Väitlusselts «Märka argumenti» projektis väitlusi tipp-poliitikutega, koolitusi valijatele ja analüüsis valimislubadusi, sealhulgas ka online-väitlusi Postimees.ee's.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles