Kutsekooli pooleli jätnud saavad võimaluse õpingud lõpetada

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandustõusu ajal jätsid paljud kooli pooleli ja läksid tööle raha teenima, nüüd aga on mitmed neist raskustes.
Majandustõusu ajal jätsid paljud kooli pooleli ja läksid tööle raha teenima, nüüd aga on mitmed neist raskustes. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Liidu tõukefondide rahade abil saavad järgmise nelja aasta jooksul õpingud lõpetada 400 kutsekooli pooleli jätnud inimest.

Õpingute jätkamiseks on siiski ka üks tingimus - nimelt peab õppuril varasemalt olema läbitud vähemalt pool ettenähtud õpingute mahust, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Tänane olukord tööturul näitab, et Eesti majanduse üheks suuremaks probleemiks on kvalifitseeritud tööjõu nappus - 46 protsenti tööealisest elanikkonnast on ilma kutse- või erialase hariduseta.

Majandustõusu ajal jätsid paljud kooli pooleli ning läksid tööle raha teenima, kuid nüüd on mitmed neist raskustes. Samas on ministeeriumi teatel tegemist perspektiivika sihtgrupiga, kelle kvalifikatsiooni saaks väikese aja- ja rahakuluga tõsta.

Uue jätkuõppe programmi raames saavad viimase kuue aasta jooksul kutseõpingud katkestanud võimaluse lõpetada õpingud riigieelarvelisel õppekohal, sihtgruppi haaratakse ka rakenduskõrgkoolide kutseõppeõppekavadel õppinud.

Inimene peab olema läbinud vähemalt poole õppekavas ette nähtud õppe mahust, kuid õpinguid ei pea seejuures jätkama samas õppeasutuses, kus alustati. Paindlikkust lisab programmile veel seegi, et koolid võivad õppekava täitmisel arvestada ka varasemat töökogemust.

Õpingud katkestanud inimesi toetatakse programmi raames kuni aastani 2013 ning neile kehtivad kõik tavapärased õppurite õigused ja kohustused, sealhulgas õigus õppetoetusele.

Nelja-aastase programmi kogumaksumuseks on 30 miljonit krooni, sellest 25,5 miljonit on Euroopa sotsiaalfondi vahendeid ning 4,5 miljonit riigieelarve vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles