Maapäev: omavalitsuste arengus valitseb paigalseis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaomavalitsuste Liit oli üks üldkogu korraldajatest.
Eesti Maaomavalitsuste Liit oli üks üldkogu korraldajatest. Foto: EMOVL

Eesti Maaomavalitsuste Liidu (EMOL) üldkogust - Maapäevast - osavõtjad tõdesid et kohaliku omavalitsuse arengus valitseb Eestis tuntav paigalseis ning fiskaalautonoomia valdkonnas on küsimus koguni praeguse rahastamismudeli jätkusuutlikkuses.

Majanduslangus on võimendanud arusaamist omavalitsuste tulubaasi ühekülgsusest ja otsesest sõltuvusest tööjõuturu olukorrast, vahendas liidu pressiesindaja.

Riigieelarve strateegia ja riigieelarvete koostamisel on omavalitsuste jaoks olulisimaks tulubaasiga seonduv, nende kujundamisel peab arvestama omavalitsuste finantsautonoomia suurendamise võimalust.

Maapäevast osavõtjad märkisid, et riigi 2009. aasta lisaeelarvetega vähendati tuntavalt kohalike omavalitsuste tulubaasi ja suurendati oluliselt kulusid. Käesolevaks ajaks on olukord muutunud veelgi halvemaks, töötuse kasv ja palkade vähenemine on viinud kohalike omavalitsuste laekumised tulumaksust ja maamaksust erakordselt madalale tasemele.

Sotsiaalkulude vajaduse märgatav tõus koos muude riigieelarveliste eraldiste vähendamisega on langetanud kohalike omavalitsuste tulud tasemele, mis seab ohtu neile pandud ülesannete täitmise. Kohalikud omavalitsused on mures, et nende poolt elanikele osutatavad teenused ja võimekus kasutada investeeringuteks Euroopa Liidu vahendeid võivad veelgi väheneda.

Tuleviku jaoks on põhiküsimuseks kohalike omavalitsuste kaasamine kriisist väljumise valikute tegemisse ning elanikele avalike hüvede tagamine kõikides Eesti piirkondades. Seda kõike tuleb teha lähtudes Euroopa Kohaliku Omavalitsuse Hartas ja meie Põhiseaduses sätestatud kohaliku omavalitsuse põhimõtetest.

Maapäev on seisukohal, et täna on rohkem kui kunagi varem oluline koostöö, koostöö nii riigi ja kohalike omavalitsuste kui ka omavalitsuste endi vahel. «Meie ühine eesmärk on ju parema ja turvalisema elu tagamine kõigile oma elanikele. Majanduslikult raskel ajal, mil igaühelt oodatakse panust vastavalt tema võimetele, on ühistegevusel eriline väärtus, see annab tuge ja muudab tugevamaks.»

Eesti Maaomavalitsuste Liit taotleb algatada riigikogus riiklikult tähtsa küsimusena arutelu riigi ja omavalitsuste suhetest Eesti kohalike omavalitsuste jätkusuutlikkuse tagamiseks.

Käesoleval aastal täitub 21 aastat Eesti omavalitsuste ja nende ühistegevuse taastamisest ning 6 aastat Euroopa Liidu liikmelisust kui riikluse ja kohaliku demokraatia arengu olulistest sündmustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles