Edgar Savisaar: me pole kulutanud valimisteks sentigi linna raha

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare kinnitusel on ta iga 
15 valimiskampaania käigus kogemusi juurde saanud ja ka tema tervis läheb 
järjest paremaks.
Edgar Savisaare kinnitusel on ta iga 15 valimiskampaania käigus kogemusi juurde saanud ja ka tema tervis läheb järjest paremaks. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare (63) sõnul on teistel parteidel oma «Moskva raha», Keskerakonnal aga mitte, ning tsentristid on kogu aeg olnud suures rahapuuduses.

Jälle on välja ilmunud endised keskerakondlased, kes teie parteid mahhinatsioonides süüdistavad. Kuidas te endale nii ebaõnnestunult meeskonda valite? Tarmo Lausing oli eelmises koosseisus linnavolikogu aseesimees. Kaks endist partei noortejuhti, Pärnu ekslinnapea Mart Viisitamm ... Ja see on juba vähemalt neljas või viies selline tsükkel.

Iga valimiste eel on midagi niisugust olnud. Mina olin küll selleks valmis, et nüüd tuleb ka. Eelmiste valimiste eel süüdistati mind Moskva rahas, tänaseks on selgeks saanud, et kõigil on oma «Moskva raha». Sotsidel Ossinovski raha, IRLil Raudse ja Stelmachi raha ning ega Reformierakonna Meikari raha päritolu ole ju tänaseni päris selge. Kõigil on olnud omad rahad. Meie oleme ainsad, kelle kohta praegu tuleb välja nii, et meil nagu selle Moskva rahaga mingit kokkupuudet ei olnudki.

Mis puutub neisse, keda te nimetasite, siis ma arvan, et Rait Maruste on andnud kõige parema kommentaari. Tema ütles, et need, kes millestki ilma jäävad, tõstavadki sõjakirve välja. Eks nii oli Lausinguga, kes kunagi oli volikogu aseesimees, mis oli tema jaoks päris väärikas positsioon. Äkki läks see Jaak Juske kätte.

Kas te valisite ise Lausingu välja sellele kohale?

Ei, ma ei arva, et ma nüüd kedagi valin välja volikokku, volikogu fraktsioon ikka oskab ise niisuguseid valikuid ka teha. Ma arvan, et valiti see, kes kõige rohkem sinna tahtis.

Sama on ka Viisitammega. Pärast seda, kui Kadri Simson Pärnus tema positsiooni üle võttis, ei ole mina kuulnud ühtki head sõna Viisitammelt. See paistis silma, et ta on sellepärast kuri.

Eks see nii ole. Vaadake, kuidas Reformierakond tegi. Oli see Ojuland või oli see Meikar – niuhti tehti ära.

Meie ei ole ühtegi asja nii käigult teinud. Oleme lasknud inimesel rääkida, oleme vaielnud temaga. Kui vaja, on ta kas ise läinud või on soovitatud ära minna. Me ei ole nii kiired otsustajad nagu reformikad.

Nüüd ju visati välja 70 inimest, kes kandideerivad teie vastu. Seal võib olla jälle mõni Lausing, kes asub teid paljastama.

Tegu oli inimestega, kes kandideerisid mõne muu partei või valimisliidu nimekirjas ja seda olukorras, kus samas vallas või linnas oli olemas ka Keskerakonna nimekiri. Ma arvan, et te oleks minu asemel täpselt samamoodi käitunud. Ütlen ausalt, mina hääletasin selle poolt, et niisugune otsus teha.

Praegu on Keskerakonnas tõusvad tähed Priit Kutser, Meelis Pai, Olga Ivanova jt. Võib-olla ma nimetasin siin järgmise riigikogu liikmeid või isegi ministreid. Ent kui kindel saate olla, et nendega ei juhtu täpselt sama? Mingi hetkel pettuvad ka nemad ja hakkavad teid süüdistama?

Ärge nüüd liialdage. Pai astus erakonda ju alles mõni kuu tagasi. Ivanova on tõepoolest pikaajalise staažiga erakonna liige, Kutser on seal kusagil vahepeal.

Teate, mina olen igas inimeses kindel senikaua, kuni mul ei ole põhjust arvata temast midagi muud.

Kesknädal kirjutab, et Lausing on kibestunud ja kättemaksuihas. Te ei saanud ju arvata nii 2009. aastal, kui ta oli volikogu aseesimees. Nüüd on aga olukord teine.

Lausing on siirdunud Itaaliamaale ja olgu tal seal hea olla. Ma ei tahaks seda asja pikemalt analüüsida. Lihtsalt sellepärast, et ka mulle on selles üht-teist arusaamatut. Ja mõnikord on nii, et kui liiga kiiresti hindad, siis võid ka eksida.

Kas Kadri Simson andis kunagi Keskerakonna peasekretärina Lausingule 250 000 krooni, mustas kilekotis?

Keskerakonnal on kogu aeg olnud suur rahapuudus. Pigem oli meil mõni aasta tagasi oma võlgade katmisega raskusi, kui et me jagame selliseid üüratuid summasid.

Ma küsiks, et kust see Lausing ikka tegelikult selle 250 000 krooni võttis, sest seda, et ta oleks selle saanud noorelt tüdrukult Kadrilt ... Ma arvan, et Kadri pole niisugust raha näinudki. Aga ma tahaks küsida, kust siis Lausing selle raha sai.

Te olete siis kindel, et Lausing sai raha, aga mitte Simsonilt?

Ei, ma ei ole sellist tõlgendust andnud. Ma ei tea, kas Lausing sai mingit raha või ei saanud, kuid olen kindel, et Simson ei ole nendesse asjadesse segatud. Talle tahetakse lihtsalt millegi eest kätte maksta.

Võib-olla lihtsalt tahetakse ära hoida tema häältesaaki, mis tõotab Pärnus tulla «üle plaani» suur. Tean paljusid, kes arvavad, et tänu Kadrile tuleb Keskerakond seal esikohale.

Kuidas hindate peaminister Andrus Ansipi kriitikat riigiprokuratuuri aadressil, kes ei ole algatanud uurimist Lausingu, Viisitamme ja Henri Kaselo jutu põhjal?

Ansip üllatab mind. Minu meelest on viimastel nädalal olnud Eesti poliitikas kaks suurt pauku. Üks oli see, kui Ansip, kes – me kõik mäletame – mõni aeg tagasi teatas, et temal on poliitikast küll. Nüüd ta teatas, et ei lähe poliitikast kusagile. Arvan, et liiga kiiresti ütles, sest inimestel on meeles ka tema eelmine, täiesti vastupidine mõtteavaldus.

Teine pauk oli sotside kokkulepe Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liiduga. Ma olin seda meelt, et küllap püütakse Toompea koalitsiooni kopeerida, aga ma ei uskunud, et sotsid nii kiiresti ja odavalt selle asjaga kaasa lähevad.

Ma arvasin, et nad vähemalt valimisteni pidurdavad seda protsessi ja teevad ikka nägu, et kui läheb nii või teisiti, siis nad pärast otsustavad. Nad on ju mänginud, et nemad on Eesti poliitika tulevased suured tegijad.

Selles mõttes arvan, et see ei olnud hea trikk, mis nad tegid. Sellest võidavad parempoolsed, võidame ka meie ja kaotavad sellest sotsid ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles