Direktor: «Kaka ja kevad» on algklassidele väga kohane teos

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähki raamat «Kaka ja kevad».
Andrus Kivirähki raamat «Kaka ja kevad». Foto: Kirjastus Varrak

Lääne-Virumaa Lehtse kooli lapsevanemas tekitas imestust Andrus Kivirähki raamatu «Kaka ja kevad» võtmine teise klassi emakeele tunni õppekavasse, kooli juhtkonna ja haridusministeeriumi kinnitusel on tegemist väga kohase raamatuga.

Lehtse kooli teise klassi õpilase vanem võttis ühendust venekeelse Postimehega ja avaldas muret, kas «Kaka ja kevad» ikka on kohane lugemismaterjal õpilase jaoks, kuna teose pealkiri kõlab vääritult.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva ütles rus.postimees.ee uudistele, et ükski raamat ei saa olla iseenesest õpilastele kahjulik ja kõik sõltub sellest, kuidas õpetaja selle raamatuga töötab.

«Kui õpetaja ei suuda veenda lapsevanemaid selle raamatu kasulikkuses on alati võimalik koostöös lapsevanematega võtta õppekavasse uus raamat,» märkis Ladva.

Ta lisas, et koolid on saanud viimastel aastatel õppeprotsessi korraldamisel suurema vabaduse kui varem, seetõttu ei eksisteeri mingeid kohustusliku korjanduse nimekirju. Samas on olemas soovituslikud autorid, kelle teoseid võiks koolitunnis läbi võtta. «Kaka ja kevad» ei ole soovitusliku kirjanduse nimekirjas, küll aga on seal näiteks Andrus Kivirähki «Rehepapp».

Lehtse kooli direktor Aivi Must ütles, et lastele anti valida kahe raamatu vahel ja millist nad lugeda tahtsid, oli nende endi otsustada. Lisaks 94-leheküljelisele raamatule «Kaka ja kevad»  võisid õpilased valida ka hoopis Piret Raua 107-leheküljelise teose «Tobias ja teine b». Lapsed peavad lugema raamatu läbi 17. oktoobriks.

«Millist raamatut lugeda, pidi välja valima õpilane ise koostöös oma vanematega. Kui valiti välja «provokatsioonilise pealkirjaga teos», oli see perekonna otsus,» märkis Must.

Direktor põhjendas «Kaka ja kevade» kasutamist õppetöös sellega, et Kivirähk on populaarne ja kaasaegne eesti kirjanik, samuti on tegemist lastekirjanduse auhinna saanud kirjandusteosega.

«Kolmandaks on tegemist sotsiaalkriitilise teosega. Raamat kutsub lemmikloomapidajaid puhtust hoidma, Neljandaks näeb õppeprogramm ette, et õpilased peavad lugema erinevat kirjandust. Põhikooli riiklikus õppekavas on kirjas, et õppetöö käigus tuleb lastes arendada kriitilist mõtlemist. «Kaka ja kevad» võimaldab tundides arendada õpilastes kriitilist mõtlemist,» rääkis Must.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles