Tammsaar: Reiljan, Tuiksoo ja Treial tahavad Rahvaliidu vabasurma

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Tammsaar
Tiit Tammsaar Foto: Peeter Langovits

Rahvaliidu liige Tiit Tammsaar, kes on varemgi sotsidega ühinemiskõnelusi pooldanud ja ka kohalikel valimistel juba nende nimekirjas kandideerinud, leiab, et erakonna vabasurm ei ole õige tee ja seepärast tuleb ka liituda.


Tammsaar sõnas usutluses Vikerraadio saatele «Uudis+», et sotsiaaldemokraatide ja rahvaliitlaste ühinemisel pole küsimus üksikutes liikmetes, vaid Rahvaliidu põhimõtetes ja aadetes ning nendes probleemides, mille eest ollakse võidelnud ja palju tööd tehtud.

Tammsaar, kes 1994 aastal loodud Eesti Maarahva Erakonna asutajaliige rääkis, et selleks, tema ja ta mõttekaaslaste töö ei läheks kaduma, oleks õige anda valijatele kolmas variant Milton Freidmani ja Keskerakonna kummardajate kõrval.

Seda, kas Rahvaliit on pärast eilseid otsuseid ja allkirju nüüd lõhenenud, eile ühinemiskõnelusteks delegatsiooni moodustamisele oma poolthääle andnud Tammsaar öelda ei osanud. «Suur erakond- üle 9000 liikme, loomulikult on erinevaid arusaamu, seda enam, et Rahvaliitu on ka tublisti räsitud ja juba ette maha kantud,» sõnas Tammsaar.

«Sellele vaatamata saime kohalikel valimistel päris hea tulemuse ja paljud meie liikmetest omavalitsustegelased toetavad seda ideed, et kolmanda jõu moodustamine käsile võtta,» lisas ta.

Küsimusele, miks astus eilne volikogu vastu erakonna kongressil vastu võetud otsusele, mille kohaselt Rahvaliit jätkab iseseisvalt, vastas Tammsaar, et aegruum meie ümber muutub pidevalt. «Ju siis sel ajal oldi seda meelt, et ka kohtuasjad liiguvad kiiremini. Millegipärast nendega venitatakse ja lõppu polegi näha,» ütles ta.

Tammsaar märkis, et samal ajal lähenevad vääramatu jõuga riigikogu valimised ning erakonnal on vaja kindlust, et need tuhanded inimesed, kes Rahvaliidu poolt hääletavad, et nende hääled ei läheks kaduma. «Või veel hullem - modifitseeritud D'Hondti meetodil valmissüsteemis võivad hääled minna meie poliitiliste vastaste kätte juhul, kui me viie protsendi künnist ei ületa.»

Mai Treiali süüdistuse kohta, et erakonna juhtkond ajab asju varjatult ja valedega, kostis Tammsaar, et Mai Treial ise valetab. «See ühinemise jutt ja ühiste seisukohtade jutt on juba väga pikka aega olnud. Meil on maakondades kohapeal asja arutatud ja ka Mai on seal juures olnud. Jah, Mai Treial, Ester Tuiksoo ja Villu Reiljan on selle poolt, et läheksime vabasurma. Ma arvan, et see ei ole õige tee,» rääkis Tammsaar.

Veel rääkis Tammsaar, et kui sotsid on juba välja öelnud nimesid, keda nad enda sekka ei võta, siis tuleb aru saada, et osa inimesi on poliitikas juba väga kaua olnud ning selle ajaga endale palju vaenlasi ja sõpru võitnud. «Kõik kõigile meeldida ei saa.»

Ühinemise detailide kohta lisas ta, et see on tehniline probleem. «Erakondade erinev suurus ei oma tähtsust. Sotsid on tugevad suuremates linnades, meie maapiirkondades ja arvan, et koos saame päris korraliku valimistele mineva meeskonna,» sõnas Tammsaar.

«Ega kedagi ei saa sundida liituma, igaüks peab tegutsema oma sisemise veendumuse kohaselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles