Vennad Kaczynskid – lapstähtedest riigimeesteks

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaks aastat koos Poolat valitsenud ühemunarakukaksikuid, endist peaministrit Jaroslaw ja äsja meie seast lahkunud president Lech Kazcynskit eristas muu hulgas 45-minutiline vanusevahe ja sünnimärk presidendi põsel.

Oli 1948. aasta juunikuu 18. päev, kui Teise maailmasõja veterani, insener Rajmund Kaczynski filoloogist naine Jad­wiga tõi Varssavis ilmale kaksikud poisid. Vanemale, 45 minutit varem sündinule pandi nimeks Jaroslaw ja nooremale Lech Aleksander. Nagu identsed kaksikud tihti, kulgeski nende edasine elu teineteisega tihedalt seotuna.



Poola rahva seas said lõbusad poisid tuntuks juba varateismelistena, sest 1962. aastal jõudis ekraanidele mängufilm «Need kaks, kes varastasid Kuu» («O dwoch takich, co ukradli ksiežyc»), mille peaosades vennad esinesid. Lech mängis üleannetut Jacekit, Jaroslaw veelgi kontrollimatuma käitumisega Placekit. Ehkki väliselt oli neil kahel täiesti võimatu vahet teha.



Filmiroll tuli kasuks

Vähem kui kaks aastakümmet hiljem selgus, et Poola 20. sajandi parimate linateoste hulka arvatud lastefilmis saavutatud tuntus tuli mõlemale poliitikahuvilisele ja kommunismi vihkavale veljele ainult kasuks.



Nad olid 1970ndate lõpul ja 1980ndate algul aktiivselt tegevad liikumises Solidaarsus, ja kui Lech 1981. aastal Gdanski streigikomitees kaasalöömise eest mõneks ajaks pokri pisteti, keeldusid poolakad temas «rahvavaenlast» nägemast. Ja kui kaksikud selle sajandi esimesel poolel korruptsioonivastast võitlust alustasid, korrutasid nad aina: «Me pole iial midagi varastanud peale Kuu!»



Kui Jaroslaw oli aastail 1989–1991 nädalalehe Tygodnik Solidarność peatoimetaja, liitus pärast ameti mahapanemist kristlik-demokraatliku parteiga ja sai hiljem mitmeks aastaks selle juhiks ning oli ka kahes jaos seimi saadik, siis Lechi saatus kujunes kirevamaks.



Ta oli pikka aega Solidaarsuse juhi Lech Walesa parem käsi ja 1980ndate lõpul selle ametiühinguorganisatsiooni asepresident. Järgnes parteitu seimiliikme staatus, ja kui Walesa presidendiks sai, tegi «noorem» kaksikvend lühikest aega presidendikantselei turvaülema tööd. Aastatega jagus ametiposte veelgi: justiitsminister, õiguskantsler, Varssavi linnapea.



2001. aastal lõi ta koos vennaga partei Seadus ja Õiglus (Prawo i Sprawiedliwość), mida Jaroslaw tänini juhib. Kui Lech 2005. aastal presidendiks valiti, sai vennast mõni aeg hiljem kaheks aastaks peaminister.



Karmi käe pooldajad

Üks iseloomujoon, mis vendi ühendab, oli kaldumine autoritaarsusse ja karmi käe poliitika pooldamine. 2008. aastal, Vene-Gruusia konflikti päevil sundinud Lech lennukipilooti vaatamata viletsale ilmale ikkagi Thbilisis maanduma, juht aga keeldus ja lasti selle eest peagi ametist lahti. Kui 2005. aastal avaldas Saksa ajaleht Tageszeitung satiirilise loo Poola presidendist, nõudis Jaroslaw riigipea solvamise eest kellegi vastutusele võtmist ning Lech jättis ära kohtumise Saksa kantsleri ja Prantsusmaa presidendiga.



Tulistest Poola patriootidest vendadele polnud meeltmööda ka liigne turuvabadus, surmanuhtluse kaotamine ja vohama kippuv vabameelsus. Linnapeana keelas Lech Kaczynski kahel korral – nii 2004. kui 2005. aastal – ära Varssavi homoparaadi, mida kohalikud Võrdsuse paraadiks nimetasid. «Austan teie kui kodanike õigust demonstratsiooni korraldada. Aga mitte kui homode,» ütles ta.



Kui Lech Kaczynski oli abielus, tema abikaasa Maria oli majandusteadlane, neil on tütar Marta ja kaks tütretütart, siis Jaroslaw elab seniajani emaga. Kolm aastat tagasi lahvatas ajakirjanduses skandaal – endist peaministrit kahtlustati homoseksuaalsuses. Väidetavalt olnud ta selle «patu» pärast isegi kommunistliku Poola salateenistuse huviorbiidis. Jaroslaw on seda aga kategooriliselt eitanud.



Homme jätab Poola 10. aprillil Smolenski lähedal lennuõnnetuses surma saanud presidendipaariga hüvasti. Lech ja Maria Kaczynski maetakse Krakowi linna Poola kuningate kõrvale, vana kuningalossi katedraali krüpti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles