Afganistan asus valimisteks kandidaate registreerima

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani mees istumas presidendikandidaatide plakatite taustal.
Afgaani mees istumas presidendikandidaatide plakatite taustal. Foto: AP/Scanpix

Afganistanis algas täna kandidaatide registreerimine 18. septembril aset leidvateks parlamendivalimisteks, vahendab uudistevõrk AFP.

«Ma kinnitan, et afgaani rahvas ja iseseisev valimiskomisjon töötavad päeval ja ööl, tagamaks vabad, ausad ja õiglased valimised,» ütles komisjoni ametnik Zakria Barakzai täna ajakirjanikele.

Selle nädala alguses AFP-le antud intervjuus tunnistas Barakzai, et need valimised ei saa ilmselt olema täielikult vabad, ennekõike tänu sellele, et teatud piirkondades on Talibani mässulised jätkuvalt aktiivsed.

Taliban boikoteeris ka mulluseid presidendivalimisi ja pingutas selle nimel, et hääletama minevaid afgaane hirmutada. Nende terroristide rünnakutes hukkus kümneid inimesi, sealhulgas ka valimiskomisjoni töötajaid.

Kui mitmete erinevate organisatsioonide vaatlejad tõdesid, et enim hääli mullustel presidendivalimistel võltsiti Afganistani presidendi Hamid Karzai kasuks, siis viimane omakorda on viimasel ajal korduvalt rünnanud rahvusvahelist kogukonda. Karzai jutu järgi korraldasid just rahvusvahelised jõud mullu augustis peetud hääletusel massiliselt võltsimisi.

Kuigi Ameerika Ühendriigid nimetasid Karzai juttu murettekitavaks, on nad jäänud siiski tema selja taha.

Nii, nagu mullused presidendivalimised oli Afganistani teised pärast Talibani kukutamist, saavad septembris peetavad parlamendivalimised olema samuti teised pärast 2001. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles