Rohelised ei vali Strandbergi asemele uut eestkõnelejat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits

Eestimaa Roheliste juhatus otsustas neljapäeval, et ei vali nädala algul tagasi astunud Marek Strandbergi asemele uut esimest eestkõnelejat.


Roheliste peasekretär Ain Kabal ütles BNSile, et uut esimest eestkõnelejat otsustati napiks üldkoguni jäänud ajaks mitte valida.

Samuti pannakse Kabali sõnul võrguhääletusele küsimus, kas juhatuse liikmete arvates peaksid mai lõpuni ametisse jääma ülejäänud eestkõnelejad või tuleks ka nemad kutsuda sellelt kohalt tagasi. Kui kolmepäevase hääletuse lõppedes toetab enamik juhatuse liikmeid viimast, saavad senistest eestkõnelejatest Mart Jüssist, Valdur Lahtveest, Ahto Ojast ja Mikk Sarvest lihtsad juhatuse liikmed. «Pean kaunis tõenäoliseks, et nii juhtub,» lisas Kabal.

Strandberg, kes pidas esimese eestkõneleja ametit kuni mullu novembris toimunud üldkoguni ja seejärel uuesti alates üle-eelmisest nädalast, teatas esmaspäeval, et jätkab kuni üldkoguni juhatuse liikmena. Oma otsust põhjendas ta roheliste pressiesindaja teatel kodurahu huvide ja sooviga teha sisulist koostööd.

Strandberg avaldas lootust, et tema tagasiastumine võimaldab rahulikumalt ette valmistada partei üldkoosolekut, mis on kokku kutsutud 28.-29. maiks. Enda sõnul kavatseb ta seniks pühenduda erakonna valimisprogrammi koostamisele.

Tallinnas toimuval üldkogul on päevakorra kohaselt plaanis arutada ja hääletada erakonna valimisplatvormi ja põhikirja muudatusi, kinnitada 2009. aasta majandusaasta aruanne ning valida juhatuse, volikogu, revisjonitoimkonna, valimistoimkonna, aukohtu ja arvamuskogu uus koosseis.

Strandbergi juhitud juhatuse volitused taastusid 6. aprillil Harju maakohtus kinnitatud kokkuleppega, mille kohaselt tühistati mullu 21. novembril toimunud üldkogu otsused.

Pärast üldkogu esimeseks eestkõnelejaks saanud Peeter Jalakas on nimetanud kokkulepet erakonna kaaperdamiseks. Tema sõnul sõlmisid üldkogu otsused vaidlustanud Andres Murdveega erakonna nimel kokkuleppe Strandberg ning riigikogu liikmed Valdur Lahtvee ja Mart Jüssi hoolimata sellest, et erakonna volikogu ja juhatus ei olnud hagis sisalduvaga nõus.

Strandberg on omakorda esitanud partei vahepealse juhtkonna peale riigiprokuratuurile avalduse, mille alusel alustas kaitsepolitsei eelmisel nädalal kriminaalmenetlust. Menetluse käivitamisel võeti aluseks karistusseadustiku paragrahv, mis käsitleb eraviisilist jälitustegevust ning mille eest saab kohus eraisikut süüdimõistmisel karistada kuni kolmeaastase vangistusega.

Strandberg süüdistas roheliste üldkogu järgse juhatuse liikmeid tema ebaseaduslikus jälitamises, märkides, et nad hankisid kuskilt tema mobiilikõnede väljavõtted. Jalakas on süüdistused tagasi lükanud ja öelnud, et mobiilifirma saadab erakonna telefoniarved koos kõneeristusega partei kontorisse, kus üks teine erakonna liige oma kõneeristust vaadates juhuslikult avastas, et Strandberg oli kõnelenud kohtusse kaebuse esitanud Andres Murdveega.

Pühapäeval tegi Jalakas koos veel üheksa toonase juhatuse liikmega avalduse, kus süüdistati Strandbergi demokraatia põhimõtete rikkumises ning nõuti tema ja tema pooldajate parteist väljaheitmist. Avaldusele olid peale Jalaka alla kirjutanud Dagmar Mattiisen, Mikk Sarv, Airi Hallik-Konnula, Elmer Joandi, Olev Leesmend, Andrus Mäesepp, Riho Raassild, Tanel Tammet ja Peep Tobreluts.

Strandberg teatas esmaspäeval, et on hämmelduses, et tema oponendid ei soovi sisulist diskussiooni ning kaitsevad raevukalt oma võimupositsioone erakonna huvisid arvestamata.

Lisaks Strandbergi väljaheitmist nõudnud liikmetele kuulusid üldkogul valitud juhatusse Strandberg, Mart Jüssi ja Valdur Lahtvee.

Meedias nimetati toonaseid juhatuse valimisi ka paleepöördeks, kuna Strandberg tõrjuti oma toetajatega erakonnas siseopositsiooni.

Enne üldkogu kuulusid juhatusse eestkõnelejatena Marek Strandberg, Mart Jüssi, Valdur Lahtvee, Ahto Oja ja Mikk Sarv ning liikmetena Maire Forsel, Jüri Ginter, Katrin Idla, Agu Kivimägi, Andrus Mäesepp, Riho Rassild ja Ene Savolainen. Selles koosseisus on juhatus Harju maakohtu määruse järgi ametis ka alates 6. aprillist kuni järgmise üldkoguni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles