Mikko: maskuliinne valitsus eirab palgalõhe probleemi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: Urmas Luik

Sotsiaaldemokraat Marianne Mikko arvustas tänasel statistikaameti korraldatud konverentsil teravalt valitsust, kes suhtub tema sõnul tuima ükskõiksusega soolise palgalõhe probleemi.

«Palgalõhe küsimuses on olukord tõsine, et mitte öelda traagiline. Kui 11 aastat tagasi oli meeste ja naiste palgalõhe 22 protsenti, siis sel kevadel tuli raporteerida, et sooline palgalõhe oli Eestis juba 28 protsenti naiste kahjuks,» märkis Mikko.

Suur palgalõhe tähendab naiste jaoks nii madalamaid sotsiaalkindlustuse hüvitisi kui lõpuks ka madalamat pensioni. «Ilmselgelt on naiste ebaõiglane töötasu põhjuseks, miks meil on palju vaesuses elavaid lapsi.  Oleme ka üksikvanemate suure arvu poolest Euroopa Liidu liidrid,» rääkis Mikko. Samal ajal ei ole valitsus vaevunud Mikko hinnangul sisuliselt palgalõhe vähendamisega tegelema.

«Eesti maskuliinsel valitsusel on aastatega kujunenud välja komme eirata ka seadust,» osutas Mikko sellele, et siiani on täitmata mitmed sätted 2004. aasta 1. mail jõustunud soolise võrdõiguslikkuse seadusest.  

Veel ei ole ametisse nimetatud soolise võrdõiguslikkuse nõukogu, mis pidi tööle hakkama üheksa aastat tagasi. Samuti ei koguta Eestis soopõhiseid tööalaseid statistilisi andmeid, kuigi seaduses on vastav nõue kirjas, sõnas Mikko. «Härrased ministrid, käärige käised üles ja asuge seadust täitma,» lausus Mikko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles