Õhutõrjepataljon harjutab Lätis Mistralist laskmist

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutõrjepataljoni Mistrali meeskond õppusel Kirdekonn möödunud aastal.
Õhutõrjepataljoni Mistrali meeskond õppusel Kirdekonn möödunud aastal. Foto: mil.ee

Õhutõrjepataljoni ajateenijad lasevad täna Lätis esimest korda Mistrali raketisüsteemidest, mis on nende väljaõppe tipphetk.


Igast rühmast laseb üks meeskond, kes erinevate testide, eksamite ja katsetega on näidanud, et nad on kõige rohkem väärt võimalust lasta lahinguraketti. «Asjaolu, et päästikule saavad vajutada vaid parimatest parimad, lisas väljaõppe protsessi võistluse momenti ja motivatsiooni. Aga ma võin väita, et janu raketisüsteemi kasutamisoskuse järgi oli kõigil olemas. Sest süsteem on uus, põnev ja väga efektiivne,» rääkis Õhutõrjepataljoni ülem major Mati Tikerpuu kaitseväe peastaabi vahendusel.

Kui varasematel aastatel on Õhutõrjepataljon käinud laskmas Soomes, siis tänavu otsustati Läti kasuks, kus lahinglaskmiste korraldamine on odavam. Lätis on olemas nii merele suunatud laskesektoriga laskeväli, radarid kui ka väljatöötatud ohutuse tagamise protseduurid.

Samas ütles Õhutõrjepataljoni ülem, et kaitsevägi ja kaitseministeerium teevad kõik võimaliku selleks, et järgmisel aastal ei peaks õhutõrjujad viima ajateenijaid lahinglaskmisteks üle piiri, vaid saaksid Eestis lasta. «Ma olen veendunud, et ühe iseseisva riigi kaitsevägi peab saama harjutada enda maal, mitte käia küla korda kõikides teistes naaberriikides,» lisas Tikerpuu.

Õhutõrjesüsteem koosneb Giraffe AMB radaritest, juhtimispunktidest, sidetehnikast, õhutõrjeraketiseadeldistest, Mistral-rakettidest ja väljaõppevahenditest. Radarid, juhtimiskeskused ja sidesüsteemi tarnis SAAB AB Rootsist ning raketid ja laskeseadmed MBDA France. Lühimaa-õhutõrjesüsteemi hanke ettevalmistamine algas 2002. aastal ning leping kaitseministeeriumi ja tarnijate vahel sõlmiti 2007. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles