Valitsus toetas sõidukitele hädakutsungi süsteemi paigaldamist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hädaabinumber 112.
Hädaabinumber 112. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Valitsus toetas täna Euroopa Komisjoni ettepanekut võtta sõidukites kasutusele üleeuroopaline hädaabikõnede süsteem eCall kasutuselevõtu.

eCall-süsteemi eesmärk on lihtsustada hädaabi osutamist liiklusõnnetuste korral, et vähendada liikluses vigastatute ja hukkunute arvu.

Siseministeerium tegi valitsusele ettepaneku toetada Euroopa Komisjoni algatust. Siseministeerium toetab sõiduki tüübikinnituse nõuete sätestamist, millega nähakse ette kohustus paigaldada eCall-seadmed kõikidesse uutesse sõidukitesse, et tagada liiklusõnnetuste korral sõidukist tuleva hädaabikõne ühendamine Euroopa ühtse hädaabinumbriga 112.

Esialgse kava järgi peaks eCall tööle hakkama 2015. aasta 1. oktoobril, kuid Eesti on seisukohal, et seda tähtaega tuleb edasi lükata, sest tehnoloogilise võimekuse saavutamine ja selle loomiseks vajamineva finantseeringu taotlemine võtab hinnanguliselt kokku kaks aastat ning ületab seega esialgset tähtaega.

Automaatse hädaabikõne süsteem valib hädaabinumbri 112 ja teatab auto asukoha, kui juht ei ole võimeline õnnetuse tõttu ise helistama. Euroopa Komisjoni hinnangul aitaks see säästa kuni 2500 inimelu aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles