Suu liha täis

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Sadovski

Üks õige eestlane peab vähemalt korra nädalas grillima, kui seda vihma tõttu ise teha ei saa... siis tuleb abi otsida proffidelt.

Seal, kus lõpeb Nõmme ja algab Mustamäe, asub Pirosmani, kaukaasia toidu austajate ammune Meka Tallinnas. Sel suvel ehitati sinna ühe seina külge suur jabur poolik veinikann. Selle sündmuse tähistamiseks seadis Arter sammud Pirosmanisse, et klassikalist šašlõkki proovida.


Kõik muud pakutavad hõrgutised jäid sedapuhku kõrvale, vahel vajab inimene lihtsalt liha. Kui ilm vähegi lubab, on Pirosmanis mõttekas end sisse seada mändide alla. Külastajaid leidub ajast sõltumata alati ohtrasti.


Keeleseaduses ei maksa väga näpuga järge ajada. Armas ettekandjapiiga vaatas sellise pilguga otsa, nagu mõistaks iga su sõna, aga tellitud tumeda õlle asemel jõudis lauda ikkagi kruus heledat. Aga seda juhtub mujalgi.


Proovisime Karski šašlõkki (92 kr), see on kondiga vasikaliha, ning lambašašlõkki (144 kr) sulguni ja köögiviljadega. Et asi liiga ühekülgseks ei kujuneks, saatis neid ports badrižanit (78 kr), mis tähendab pähkli-küüslaugupastaga täidetud praetud baklažaane. Kõik road jõudsid lauale erineval ajal, aga pole viga.


Baklažaanitäidis osutus üpris hõrguks; küüslauku esines õrna varjundina ning maitsebuketi muutis põnevamaks granaatõuna viljaliha. Karski šašlõkk osutus üsna vürtsiseks, maitses ning värvuses prevaleeris karri. Samuti oodanuks, et vasikaliha oleks natuke õrnem, sedapuhku said hambad mõne tüki kallal tõsist tööd teha.


Lamba suhtes tekkisid segased tunded. Ühelt poolt oli ta kaunis rasvane ja veidi kasukamaitseline; ilmselt kohalik. Peenematesse restoranide köökidesse, kus Uus-Meremaa toorainet hinnatakse, sel villaloomal ilmselt asja pole. Samas oli liha mahlane, maitseainetega üle ei pingutatud. Kokku andis see päris retroliku elamuse — šašlõkk nagu vanasti.


Iseloomu oli sel lambukesel kõvasti, aga kui keegi peaks seda spetsiifilist maitset pelgama, siis soovitaks parem midagi tavapärasemat võtta, kas või siga (82 kr), kusjuures menüüs leidub ka kana- (70 kr) ja kalkunišašlõkki (72 kr). Lammas, see on asjatundjatele.


Šašlõkiportsud on Pirosmanis võimsad, kummaski oli viis vägevat ribitükki, mida saatsid mõned sibularõngad ning paar viilu kurki-tomatit. Kõhu saab kindlasti täis, samas soovitaks juurde tellida mõnd külma-sooja salatit või kaukaasialiku sibula-salati taldriku (48 kr), sest muidu läheb söömaaeg liiga lihakülgseks.

Arter proovis:

Badrižani 78 kr


Karski šašlõkk 92 kr


Lambašašlõkk 144 kr


Kokku 314 kr

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles