Keskkonnaminister: kliimamuutustega võitlemisel tuleb panustada tehnoloogilistele lahendustele

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna kohtusid Brüsselis Rohelise Kasvu Gruppi (Green Growth Group) kuuluvad energia-, kliima- ja keskkonnaministrid ja äriliidrid, et arutada puhta majanduse poole liikumiseks vajalikke samme.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus rõhutas tänasel tippkohtumisel, et vähesaastava ja säästliku majanduse saavutamiseks tuleb lisaks traditsioonilistele meetoditele - nagu energiasektori ümberkujundamine - mõelda nutikate tehnoloogiliste lahenduste kasutusele laiemalt.

«Eesti digiallkiri on üks hea näide, mida esimese hooga puhta majandusega ei seosta, kuid mis vähendab tegelikult märkimisväärselt vajadust linnadevahelise ja -sisese transpordi järele. See omakorda ei muuda mitte ainult inimeste elu mugavamaks, vaid vähendab energiakulu ja õhusaastet.»

Minister pidas väga oluliseks ka fossiilkütuste sõltuvusest lahtisaamist. «Euroopa aheldatus saastava ja taastumatu energia külge tähendab, et impordime aastas Euroopa Liitu 545 miljardi euro eest fossiilkütuseid. Ja see on vaid otsene kulu, millele lisandub hiigelkahju inimeste tervisele ja keskkonnale. Seda hinda maksame juba täna, kuid kui me ei suuda fossiilkütuste poolt tekitatud kliimamuutusi peatada, koormame oma majandusi tulevikus üha uute probleemidega. Ainuüksi 2011. aasta Taani paduvihmade tekitatud kahju oli kaks miljardit eurot ning kliimamuutusi ignoreerides saame selliseid katastroofe senisest oluliselt rohkem näha,» rääkis Pentus-Rosimannus.

Rohelise Kasvu Grupi liikmeteks on Eesti, Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania, Rootsi, Taani, Soome, Hollandi, Belgia, Portugali, Itaalia, Sloveenia ja Rumeenia ministrid, kes peavad oluliseks rohelise majanduse edendamist ja kliimamuutustega võitlemist.

«Kolmteist Euroopa Liidu liikmesriiki ja kümned äriliidrid peavad saatma selge sõnumi - ainult koos tegutsedes ja juhtpositsiooni võttes suudame me reaalsuseks muuta kogu selle märkimisväärse majandusliku kasu, mida kliimamuutustega võitlemisest on võimalik lõigata,» ütles Rohelise Kasvu Grupi üks eestvedajaid, Suurbritannia energia- ja kliimaminister Ed Davey.

«Ettevõtjad ja investorid on meile öelnud, et EL peab end kokku võtma ning jõudma lähiajal kokkuleppele kliima- ja energiaeesmärkides aastaks 2030 ning süsinikuturu reformis. Ainult sellisel juhul on investoritel piisavalt kindlust, et suunata vähese süsinikusisaldusega majandusse miljardeid dollareid, mida see vajab. Tegevusetuse tagajärjed on väga selged. Panused on kõrged ja kui me ei tegutse, siis võime selles võistluses kaotajaks jääda,» lisas Suurbritannia minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles