Skulptori omastelt pole pronkssõduri koopiaks luba küsitud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõduri koopia Krasnaja Poljanas
Pronkssõduri koopia Krasnaja Poljanas Foto: SCANPIX

Pronkssõduri monumendi autori Enn Roosi sugulastelt pole nädalavahetusel Venemaale püstitatud monumendi koopia valmistamiseks luba küsitud, kuigi autoriõiguse seaduse järgi monumendi autoriõigus veel kehtib.

Skulptor Enn Roosi tütar Aino Saan ütles BNS-ile, et talle tuli pühapäevane uudis pronkssõduri monumendi koopia avamisest Krasnaja Poljana lähedal Eesti Aiakese külas täieliku ootamatusena.

Saani sõnul ei ole keegi kunagi skulptori sugulastelt koopia valmistamiseks luba küsinud ega monumendi avamise kavatusest teavitanud.

Saan märkis, et ta ei ole Venemaal avatud monumenti ise näinud ning ei oska seetõttu öelda, kas seda võib nimetada skuptor Enn Roosi monumendi koopiaks või mitte. Ta lisas, et tõenäoliselt ei hakka Roosi sugulased ametlikult monumendi püstitajatelt autoriõiguste austamist nõudma.

Autoriõiguse seaduse järgi kehtib autoriõigus autori kogu eluaja jooksul ja 70 aastat pärast tema surma. Pronkssõduri monumendi autor Enn Roos suri 1990. aastal.

Eesti Kunstnike Liidu esimees Jaan Elken on BNS-ile öelnud, et kui Venemaal tehtud pronkssõduri monumendi koopia on tehtud fotode või mälu järgi, siis on keeruline öelda, kas tegemist on autoriõiguse rikkumisega või mitte. Kui tegemist oleks originaali pealt tehtud täpselt samasuguste mõõtmetega koopiaga, siis oleks tegemist autoriõiguse rikkumisega.

«Samas ei saa pidada autoriõiguse rikkumiseks seda, kui kunstnik joonistab näiteks New Yorgis asuvat Vabadussammast või teeb sellest mudeli. Samas ei tohi kindlasti teha kujust koopiaid ja neid müüma hakata,» tõdes ta.

Internetis avaldatud fotode järgi on Venemaale püstitatud monumendiga üritatud jäljendada Tallinnas sõjaväekalmistul asuvat pronkssõduri monumenti ning kõik detailid on sarnased.

Venemaal asuv kuju on sarnases poosis ja hoiab samamoodi paremas käes kiivrit. Ka kuju nägu on originaalile sarnane. Esmapilgul hakkavad silma väikesed erinevused kuju näos ning tema käes oleva kiivri kujus.

Venemaa Sotši linnapea Anatoli Pahomov avas pühapäeval Krasnaja Poljana lähedal Eesti Aiakese külas Tallinna sõjaväekalmistul asuva pronkssõduri monumendi koopia. Monument asub. Krasnaja Poljana 65. kooli territooriumil.

Lisaks pronkssõdurile kuuluvad monumendikompleksi neli mälestustahvlit Teises maailmasõjas hukkunud Krasnaja Poljana elanike perekonnanimedega ning monument «Kivist süda».

Suur osa Eesti Aiakese küla elanikest on eestlased, kelle esivanemad rändasid 19. sajandi teisel poolel Eestist välja.

Pronkssõduri püstitamist Eesti Aiakese (Esto-Sadok) külla rahastas Vene miljardär ja endine KGB agent Aleksandr Lebedev. Kunagisele KGB agendile Lebedevile kuulub nii Venemaal kui Euroopas mitu ajalehte. Ta on olnud riigiduuma saadik ja pangajuht ning kandideerinud Moskva linnapeaks.

Pronkssõduri monument sai Venemaal kuulsaks 2007. aasta kevadel, kui selle teisaldamine kesklinnast sõjaväekalmistule vallandas Tallinnas massirahutused.

Skulptor Enn Roosi valmistatud pronkssõduri monument avati Tallinnas Tõnismäel 21. septembril 1947.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles