Greenpeace'i aktiviste trahviti Rootsis tuumajaama sisenemise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritanniast pärit Greenpeace'i aktivist Anthony Perrett kuulab Murmanski kohtus esialgset otsust.
Suurbritanniast pärit Greenpeace'i aktivist Anthony Perrett kuulab Murmanski kohtus esialgset otsust. Foto: SCANPIX

Rootsi kohus mõistis neljapäeval keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace seitsmele rootsi ja kahele norra aktivistile rahatrahvi Rootsis tuumaelektrijaama sisenemise eest, et väidetav ohutusnõuete eiramine paljastada.

Viiel mehel ja neljal naisel tuleb maksta 5000 - 25 000 Rootsi krooni (570 - 2850 eurot).

«See on leebe karistus, kergeim võimalikest sissetungimise eest,» ütles aktivistide advokaat Jan Palmblad Rootsi raadiole. «Tulemus on lihtsalt osa tuumaenergia vastasest kampaaniast ja võimalus julgeolekuohtudele tähelepanu tõmmata.»

Keskkonnakaitsjate rühm viis 2012. aasta oktoobris Rootsi läänerannikul Göteborgis läbi «rahumeelse stressitesti», millega taheti näidata, et Ringhalsi tuuamelektrijaama pääseb sisse igaüks.

Mõned protestijad lihtsalt jalutasid või sõitsid jalgrattaga väravast sisse, kuid võeti varsti pärast seda kinni. Teised ronisid redelitega üle aia ja kahel õnnestus viibida elektirjaama territooriumil järgmise päevani.

Kaks aktivisti viisid sama aktsiooni läbi Stockholmist põhjas Forsmark tuumaelektrijaamas, aga neid ei märganud keegi ja nad lahkusid kaks päeva hiljem.

Riiklik energiakompanii Vattenfall ütles, et ei hakanud aktivistide väljaviskamiseks keerukamaid protseduure rakendama, sest neid peeti ohutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles