Aaviksoo vallandas mereakadeemia rektori

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Lindpere.
Heiki Lindpere. Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo vallandas täna mereakadeemia rektori Heiki Lindpere õppeasutuses avastatud rahaprobleemide ja esitatud valeandmete tõttu.

Haridusministeerium avastas mereakadeemias läbi viidud teenistusliku järelevalve käigus hulgaliselt eelarve- ja finantsdistsipliini rikkumisi. Muu hulgas esitas akadeemia valeandmeid ja fabritseeritud dokumendi.

Haridusministeerium viis mereakadeemias teenistusliku juurdluse läbi oktoobris, et kontrollida raha kasutamist mullu ja tänavu.

Ministeerium andis mereakadeemiale võimaluse teenistusliku järelevalve õiendit kommenteerida kuni 25. novembrini. Tähtajaks kommentaare ei tulnud ning täna allkirjastas haridus- ja teadusminister nii järelevalve õiendi kui ka avalduse rektori töölepingu erakorralise ülesütlemise kohta, teatas haridusministeeriumi pressiesindaja.

Heiki Lindpere ütles telefoni teel Postimehele, et ta ei kommenteeri seda teemat ajakirjandusele.

Järelevalve käigus selgus, et mereakadeemia on esitanud eelarve ja isikkoosseisu osas vasturääkivat informatsiooni ja valeandmeid, sealhulgas on ühest dokumendist esitatud kaks erinevat versiooni.

Üks päev pärast teenistusliku järelevalve käskkirja allkirjastamist, tänavu 26. septembril, kinnitas rektor oma käskkirjaga struktuuri ja ametikohad tagasiulatuvalt alates 1. septembrist. Sellest käskkirjast esitati järelevalvekomisjonile kaks erinevat versiooni. Sama kuupäeva ja numbriga käskkiri sisaldab vastuolulist teavet ametikohtade koosseisu osas, märked käskkirja muutmise kohta puuduvad. See viitab valeandmete esitamisele ja dokumendi fabritseerimisele.

Mereakadeemia on esitanud vastuolulisi andmeid ka nii personali hulga kui ka töötasude suuruste kohta. Näiteks on kehakultuuri- ja veespordikeskuses ühe dokumendiga kinnitatud ametikohtade hulk erinevates versioonides kas 5,5 või 8, samas on teises käskkirjas ametikohtade arvuks märgitud 3,5. Kutseõppe osakonnas on aga eelnimetatud käskkirjade kohaselt kinnitatud ametikohti kas 27 või 37 ning tugistruktuuris kas 48,25 või 49,25 või 26,4 ametikohta.

Kõrgkoolis pole arvestatud reaalsete rahaliste vahenditega ning samuti on eelarvesse planeeritud ebarealistlikke summasid.

Mereakadeemias on tehtud juhtimisotsuseid, mille puhul ei ole arvestatud planeeritud rahaliste vahenditega. Samas on eelarve puudujäägi täitmiseks taotletud riigilt lisaraha. Riigikassa väljavõtte alusel oli mereakadeemias augusti lõpuks kulutanud riigieelarve raha  79 protsenti aastaeelarvest, sealhulgas kõrghariduse valdkonna majandamiskulusid koguni 98 protsenti.

Selle aasta eelarves ei võetud mereakadeemia majandustegevusest laekuvate tulude puhul aluseks eelmise aasta tulusid ehk eelarvesse planeeriti ebareaalsed summad, mistõttu on kaheksa kuu seisuga tulusid teenitud märgatavalt vähem kui plaaniti. Mereakadeemia pole hinnanud kujunenud olukorda adekvaatselt – eelarvet pole korrigeeritud ega võetud kasutusele meetmeid omatulude suurendamiseks, märkis ministeerium.

Mereakadeemia ei ole järginud eelarve koostamisel ja kinnitamisel rakenduskõrgkooli seadust, õppeasutuse põhimäärust ja nõukogu kinnitatud rahaliste vahendite kasutamise korda.

Õppeasutuses puudub ülevaade terviklikust eelarve täitmisest. Rektor ei ole  määranud eelarve vastutavaid täitjaid ega moodustanud eelarvekomisjoni. Kehtiva korra järgi vastutab eelarve koostamise eest nimeliselt  haldus- ja finantsprorektor, kellega lõpetati töösuhe juba tänavu märtsis, selgus järelevalve tulemustest.

Rektor on kinnitanud 2012. aasta eelarve, kus puudub jaotus riigieelarveliste vahendite, majandustegevusest laekuvate tulude ja projektidega seotud vahendite lõikes. Akadeemia  nõukogu on ekslikult kinnitanud 2012. aasta eelarve täitmise aruande ainult riigieelarveliste vahendite osas, mistõttu pole võimalik hinnata õppeasutuse eelmise aasta eelarve tegelikku täitmist.

Kõrgkooli tegevus on vastuolus rakenduskõrgkooli seadusega. Rektori ja kõrgkooli nõukogu poolt kehtestatud regulatsioonid pole kooskõlas.

Õppeasutuse struktuuri kinnitamine on nõukogu ülesanne. Samas on rektor teenistusliku järelevalve läbiviimise ajal korduvalt kinnitanud mereakadeemia struktuuri, ametikohtade arvu ja isikkoosseisu ning ülekinnitanud nõukogu vastava otsuse. Kinnitatud personaliandmed on vasturääkivad ega võimalda saada ülevaadet kõrgkooli struktuurist ja töötajate tegelikust arvust, selgus järelevalve käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles