Öine Vahtkond valmistub vene kogukonna liidrite valimiseks

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allkirjade kogumine 9. mail
Allkirjade kogumine 9. mail Foto: Liis Treimann

Öise Vahtkonna aktivistid on kogunud ligi 2000 allkirja selle toetuseks, et valida Eestis vene kogukonna liidritest nõukogu, mis peaks kogukonda aitama suhtluses riigi, euroliidu ja Venemaaga.


Valimisi organiseeriv Aleksandr Korobov teatas venekeelsele Postimees.ee’le, et mai lõpus moodustatakse juristidest ja teistest ekspertidest koosnev komisjon, mis peab sügiseks valmis saama valimiste kava, koguma kandidaatide avaldused, ette valmistama urnid ja tegelema muude selliste küsimustega.

«Valimised võiksid toimuda septembris-oktoobris. Kavatseme moodustada mõned valimisjaoskonnad, kuhu üles panna stendid infoga kandidaatidest,» ütles Korobov.

Enne seda tuleb aga lahendada rida vajalikke küsimusi. Näiteks kui palju inimesi hakkab nõukokku kuuluma, mis tähtajaks peab nõukogu valitud olema ja kes saavad valida?

Korobov ei välista ka seda, et valida saavad kõik, kes jätavad  oma andmed registreerimiseks ja korduva hääletamise vältimiseks.

Ka piiranguid kandideerimisele veel ei ole ning seal võivad osaleda juba tuntud poliitikud. Vene kogukonna nõukogu ei hakka Korobovi kinnitusel ignoreerima parlamendi- ja kohalikke valimisi.

9. mail oli Öisel Vahtkonnal sõjaväekalmistul telk, kust astus läbi tuhandeid inimesi. Tänaseks on algatusele saadud 1923 inimese toetus. «Saime tunda poolehoidu, inimesed usaldavad meid komisjoni moodustamisel ja valimiste korraldamisel. Muidugi, kui hääletab viis-kuus tuhat inimest, siis sellest ei piisa. Eeldame, et hääletamises osalejaid on 50-60 tuhat,» rääkis Korobov.

Tema sõnul saaks rahvas valimistel tutvust teha uute nimedega ning loodetavasti tehakse lõpp ka juhuslikele ülesastujatele.

Valimistele võib kuluda kuni 100 000 krooni. Korobovi kinnitusel aitavad raha koguda aktivistid ja kandidaadid, paljud on nõus ka vabatahtlikena tasuta appi tulema. Valimised võiksid toimuda lisaks Tallinnale ka teistes Eesti linnades.

Öine Vahtkond lubab oma kodulehel, et vene kogukonna liidrite koda hakkab muu hulgas tegelema kodanikuühiskonna teemaga ja tahab kõigile võrdset õigust valida. Samuti soovitakse heanaaberlikke suhteid Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles