Eesti käsitöömeistrid ei mahu Raekoja platsi laatadele ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjameister Boris Puusepp (paremal) ja Mati Puusepp näitavad Ameerika turistile oma töid.
Mänguasjameister Boris Puusepp (paremal) ja Mati Puusepp näitavad Ameerika turistile oma töid. Foto: Peeter Langovits

Ameerika turistil löövad silmad särama, kui ta Boris Puusepa valmistatud autosid, traktoreid ja muidki roomikmasinaid vaatab. Super! Ja ostab hinda küsimata puust kopptraktori.


Aga Puusepp pole rahul. «Täna on palju vähem huvilisi kui eelmisel korral. Meid paigutati siia keskele, kus rahvast vähem käib, kuigi lubadus oli, et saame raudselt oma koha tagasi,» kurtis puitmänguasjade tegija.



Laadakorraldajad kinnitasid, et laatadel on kõigile müügisoovijatele raske platsi leida.



Turist ei leia üles


Eelmisel nukulaadal asus Puusepa müügilaud Raekoja platsil välisservas, kust tema sõnul nii palju rahvast mööda vooris ja asju ostis, et Puusepp ei jõudnud koos poja Matiga neid ette anda. Siseringis, kus turistid tema mänguasju nii hõlpsalt kätte ei leia, olevat tal päeva läbimüük kümme korda väiksem.



«Aga platsihind on kõigil ühesugune. Meie istume siin justkui tagahoovis,» sõnas 20 aastat puitlelusid nikerdanud mees.



Nukulaatade korraldaja OÜ Rewilwerk esindaja Merle Lilje tõrjus Puusepa süüdistusi. «Keegi pole talle sama kohta lubanud. Eelmisel korral ta tuli viimasel hetkel, siis ütlesin, et pange siiasamasse üles. Siin platsil on kõik head kohad, turist jõuab hea kauba juurde igale poole, aga kõik päevad pole vennad. Teinekord lihtsalt on linnas vähem turiste,» selgitas Lilje.



Tema sõnul osales osaühing Kesklinna valitsuse nukulaatade korraldamise konkursil just seepärast, et saaks oma firma käsitööd müüa. Neljandik platse ongi nende toodanguga hõivatud. Konkursi tingimuseks oli, et nukulaadal võiksid olla eesti rahvuslikud käsitööd.



«Matrjoškasid siit ei leia, enamasti on kõik eesti käsitöö. Me vaatame enne lepingu sõlmimist ikka kauba üle. Puusepa kaup on väga hea,» kinnitas Lilje. Laatade korraldaja märkis, et müüjate tung on tõepoolest suur, seepärast tuleb partnereid valida ja Puuseppa on valmis edaspidigi laadale võtma.



Hea tegija on teretulnud


Puusepp ütles, et temasugusel üksiküritajal on raske pealinnas laatadele pääseda, sest nende korraldajad ei pea tema käsitööst lugu. Ta on kaugemal käinud – Luigel, Palamusel. «Tallinnas ei pääse üldse löögile. (Liivi) Soova sekretär ütleb juba kaugelt, et meil on kõik kohad välja müüdud. Samas vohab seal Poola ja Leedu kaup. Mina teen ehedat eesti käsitööd, mul ei ole ükski asi täpselt teisega sarnane,» rääkis ta.



Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu president, Tallinna Rahvaülikooli direktor Liivi Soova tõdes, et tõepoolest on surve laatade müügikohtadele suur, sest laadad lähevad aina paremaks. «Aga käsitöölaat ei ole ainult lausmüügikoht, seal kulub kolmandik pinda õpikodadeks. Võib öelda, et kümneks aastaks on kohad ette müüdud. Uusi tegijaid juurde võtta ei saa ja vanadele pole kerge ära öelda,» sõnas ta.



Soova sõnul on Puusepp vana tegija, tema tööd on kvaliteetsed – ilusad ja omapärased asjad. «Rahvakunstigaleriis on tema töödest olnud näitus. Ma arvan, et mardilaadale saab ta kindlasti. Käsitööinimesi peab hoidma,» lubas Soova.



Lilje loodab, et Kesklinna valitsus lubab korraldada veel ühe nukulaada. «Mul ei ole Puusepa vastu midagi, tal lihtsalt viskas emotsioon üle. Mina viha ei pea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles