Uuest aastast saab kodakondsuseksamit teha elektrooniliselt

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodakondsuseksamiks ettevalmistavad kursused Tallinnas.
Kodakondsuseksamiks ettevalmistavad kursused Tallinnas. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Alates veebruarist saavad Eesti kodakondsuse taotlejad sooritada Eesti Vabariigi põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse tundmise eksami ka elektrooniliselt.

Eksami sisu ja nõuded on nii paber- kui ka elektroonilises testis samad. Eksamitestis on 24 eestikeelset valikvastustega küsimust. Eksam loetakse sooritatuks, kui eksamineeritav on õigesti vastanud vähemalt 18 küsimusele.

Eksam kestab 45 minutit ning selle ajal on võimalik kasutada Eesti Vabariigi põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse eestikeelset teksti ning sõnaraamatut, mis on eksamiruumis olemas.

Elektroonilise eksami erinevus võrreldes paberil eksamiga on see, et eksaminand saab peale eksamitöö täitmist ja töö lõpetamist arvutis kohe teada palju ta punkte kokku sai. Elektrooniline tunnistus vormistatakse endiselt 7 päeva jooksul peale eksami toimumist.

Esimene elektrooniline eksam toimub 8. veebruaril Tallinnas ning sellele saab registreerida portaalis eesti.ee kuni 26. jaanuarini.

Inimesed, kes on juba registreerunud 2014. aasta alguses toimuvale pabereksamitele, saavad soovi korral sooritada eksami ka elektrooniliselt, teatas SA Innove.

Kodakondsuseksami elektrooniliste näidisülesannetega on võimalik tutvuda eksamite infosüsteemis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles