Reformierakond sai jõuluvanalt kassaaparaadi ja värske Sirbi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel aastal kehastas jõuluvana Gaute Kivistik.
Sel aastal kehastas jõuluvana Gaute Kivistik. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tänavusel viimasel korralisel istungil külastas parlamenti jõuluvana, kes jagas riigikogu saadikurühmadele kingitusi.

Jõuluvana avaldas, et kuigi lund sel aastal pole, tuli ta oma firma saaniga, sest käibemaksumuudatuste tõttu ei pruugi seda järgmisel aastal kasutada saada.

Ta viitas ka riigikogus täna toimunud peretoetuste arutelule ja saadikute soovile teha suitsuruumist lastehoiutuba ning ütles, et tegelikult võiksid lapsed olla kogu aeg ka riigikogu istungitesaalis. «Sealt ülevalt saaks liumäe teha, siia alla väikese batuudi, liivakasti saaks ehitada. Kui lapsed oleksid kogu aeg meie juures, siis meil olekski see teemana kogu aeg üleval,» ütles jõuluvana, kelle sõnul oleks nii ka aru saada, et lapsed kuuluvad meie igapäevaellu ja on tähtsad.

Rääkides lapsetoetustest, mida sotsiaaldemokraadid soovisid novembris eelarvearutelu venitamisega suurendada, ütles jõuluvana, et ei oska öelda, kas 19-eurone toetus on suur või väike. Küll on tema sõnul selge, et tegu on ühe muutumatu asjaga siin muutlikus maailmas.

Jõuluvana kiitis ka poliitikute sõbralikkust. «Ühest erakonnast minnakse teise, samast erakonnast minnakse kolmandasse. Mina näeksingi enda vaimusilmas seda, et ükskord on nii, et kõik Reformierakonnas olevad inimesed on läinud Keskerakonda ja siis sealt jälle vastupidi,» märkis ta.

Tema sõnul saaksid poliitikud sellisel juhul teineteisest paremini aru ja oskaksid panna ennast ka teise inimese olukorda. «[Siis] saaks ka Reformierakond Tallinnas võimule ja Keskerakond saaks ometigi olla peaministri partei ja kõik võiksid samamoodi omavahel ka vahetada. Selline rotatsioon võiks olla välja töötatud, üks rahvasaadik on ühe erakonna liige näiteks ühe aasta, siis ta on kohustatud minema teise erakonda, olema seal ühe aasta, ja niimoodi kenasti edasi, kuni ring saab täis,» pakkus ta.

Jõuluvana kingikotis oli Keskerakonna saadikutele raadio, sest sügisesel Ringkaitseringi-nimelisel üritusel kulusid tema sõnul erakonna raadiod ära. Sotsiaaldemokraadid said kingiks mälumängu, kust ammutada järgmisel aastal eelarvearutelu venitamiseks ideid. «Näiteks küsime: millise 1970. aastate teisel poolel tekkinud muusikastiiliga kaasnevateks tunnusteks on kukeharjataolised soengud? Siis saame seda menetleda, võtta kümneminutilise vaheaja ja minna arutama. Nii et ideid järgmiseks aastaks!» ütles ta.

Fraktsioonitutele saadikutele ehk aknaalustele kinkis jõuluvana lillepotid, seemned ja mulda, et neil oleks akna all midagi teha. Eelmiste kingisaajate eeskujul jõuluvanale luuletuse lugenud Lembit Kaljuvee nentis, et enamik demokraate on otsustanud viimase aasta jooksul erakondadesse üle minna. «Kaks inimest läks meil sotsiaaldemokraadiks, Deniss istub reformarite seas ja meie Kallega kahekesi vaidleme, et kes läheb Keskerakonda tagasi ja kes läheb IRLi. Kuna me ei ole siin kindlat otsust veel suutnud teha, siis ongi asi nõnda,» lausus ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikud ootasid jõuluvanalt helikopterit, kuid said arvelaua ja raamatu mullusest suveolümpiast. Kingitusega soovis jõuluvana enda sõnul, et IRLil oleks ka rahanduskomisjonis midagi teha ning saadikutele saaks selgeks, kas olümpiasportlaste ettevalmistuseks on raha vaja või mitte.

Viimase ja kaalukaima kingituse - kassaaparaadi - sai Reformierakond. «Siin saab riigi kassavoo kulgemist jälgida, siin on võimalik alla 1000-euroseid arveid täpselt lüüa ja ma olen vaadanud ka, et saab jälgida, kui palju seal raha alles on kenasti. Ja üldse, kui see lahti võtta, siis saab ka aru, kuidas majandus töötab,» ütles jõuluvana. Kassaaparaadiga kaasa andis ta reformierakondlastele lugemiseks ka värske Sirbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles