Reinsalu avaldas Taani ekskaitseministri surma puhul kaastunnet

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Urmas Reinsalu avaldas Taanile kaastunnet endise kaitseministri Hans Hækkerupi surma puhul ja tunnustas teda Eesti riigikaitsele osutatud teenete eest.

«Taani kaitseministrina toetas Hans Haekkerup tugevalt Eesti, Läti ja Leedu astumist NATOsse,» kirjutas Reinsalu Taani kaitseministrile Nicolai Wammenile saadetud kaastundeavalduses. «Eesti on kaotanud sõbra.»

Kaitseminister Reinsalu sõnul oli Hækkerup suur poliitik ja hea inimene, kes jagas Eesti arusaama julgeolekuküsimustest. «Minu sügav kaastunne Taani kaitseministeeriumile ning Hans Hækkerupi perele ja sõpradele tema surma puhul,» kirjutas Reinsalu.

Hækkerupi kaitseministriks oleku ajal aastatel 1993 kuni 2000 panustas Taani oluliselt Eesti riigikaitse arengusse ning Balti kaitsekoostöösse. Taani avaldas poliitilist tuge Balti riikide NATO-püüdlustele ning abistas neid riike NATO liikmelisuseks ettevalmistamisel ka väljaõppe ja nõunikega.

Samuti aitas Taani riik Hækkerupi ametisoleku ajal luua Eesti, Läti ja Leedu ühise pataljoni BALTBAT, mis käis 1995. aastal Taani juhtimisel esimesel sõjalisel välismissioonil Lääne-Balkanil. Hækkerup mängis 1990. aastate lõpus olulist rolli ka Balti Kaitsekolledži asutamisel Tartusse.

2003. aastal andis president Arnold Rüütel Hækkerupile Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi.

Hans Hækkerup suri 22. detsembril raske haiguse tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles