Toll pidas detsembris piiril kinni pool miljonit sigaretti

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud salasigaretid ja alkohol.
Konfiskeeritud salasigaretid ja alkohol. Foto: MTA

Maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad pidasid detsembris piiril kinni 494 255 sigaretti ja absoluutarvestuses 1041 liitrit piiritust.

Tooteohutuse tingimustele mittevastavat kaupa avastati 1703 ühikut, selgub MTA detsembri ülevaatest.

Kokku tegid maksu- ja tolliameti ametnikud piiridel 2113 tollikontrolli, millest 1522 olid tulemuslikud.

Maanteekontrollide käigus avastasid ametnikud kolm rikkumist. Tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrollis MTA kokku 30 korral, rikkumisi leiti 17 juhul.

49 juhul ei lubanud ametnikud vabasse ringlusse mittevastavaid ravimipreparaate, reisijate kontrollimisel tuvastati 53 juhul keeldude ja piirangutega kaupasid. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastasid MTA töötajad 156 ühikut. Kütusekäitlejate sealhulgas tanklate kontrollimisel nõuetele mittevastavat kütust ei avastatud.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu hinnangul on avastuste järgi selgelt näha, et tooteohutuse valdkonna rikkumiste arv on kasvutrendis. «See on osalt seletatav sellega, et inimesed ostavad üha rohkem kaupasid interneti kaudu välismaalt, kus need on tihtipeale märkimisväärselt odavama hinnaga. Kuid väga odava hinna põhjuseks on paraku tihtipeale asjaolu, et kaup on võltsitud või ebakvaliteetne. Seda näitab ka intellektuaalset omandit rikkuvate kaupade avastuste osakaalu kasv,» rääkis Koidu.

Tooteohutuse alased rikkumised tähendavad lihtsustatult öeldes seda, et tooted ei vasta Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele, sisaldavad ohtlikke ja mürgiseid aineid või puudub vastav info toote kohta üldse.

Koidu sõnul on maksu- ja tolliameti ülesandeks kaitsta siseturgu ja takistada ohtlike ja keelatud kaupade pääsemist Eestisse ja Euroopa Liitu. «Kõik tooteohutuse nõuetele mittevastavad tooted peab amet piiril kinni ja need saadetakse tagasi või hävitatakse. Kauba tellijale keegi tekkinud kulusid ei hüvita, seega tuleks enne mingi toote tellimist kindlasti uurida selle vastavust ELi nõuetele,» rääkis Koidu.

Näiteks saabus Eestisse 1440 päikesepatareidel töötavat plastiklille, mille puhul tolliregulatsioonide ja paberite mõistes oli tegemist mänguasjaga, kuid mis oma olemuse tõttu ei vastanud mänguasjadele esitatud nõuetele ja seetõttu ei saanud neid vabasse ringlusse lubada. Nimelt peab mänguasjadele olema enne turule laskmist paigaldatud kõigile nõuetele vastav ja selge vastavusmärgis ehk СЄ-märgis.

Samuti ei lubatud vabasse ringlusse Lätist saabunud mängu kiirpaate, mida oli 40 tükki. Kaupa üritati kõigepealt importida Euroopa Liitu Läti kaudu, kus neid samuti vabasse ringlusesse ei lubatud. See juhtum on hea näide selle kohta, et nõuded Euroopa Liidus kehtivad igal pool ühtemoodi ja pole mõtet erinevate riikide kaudu keelatud kaupade sissetoomisel õnne proovida - info liigub ametite ja riikide vahel operatiivselt.

Kinni peeti ka ohtlikumat kaupa, milleks olid asbesti sisaldavad pidurilindid, kokku 100 ühikut. Euroopa Liidus on keelatud toota, turule viia ja kasutada asbestikiude ja tooteid, millesse on sihipäraselt lisatud asbestikiude kroküdoliiti, amosiiti, antofülliiti, aktinoliiti, termoliiti ja krüsotiili.

Maksu- ja tolliameti tähelepanuväärsemad sündmused detsembris olid järgmised:

Detsembri alguses avastasid Lõuna liikuvkontrolli ametnikud Tartus 85 karpi mokatubakat kogukaaluga 1705 grammi. Ametnikud pidasid mokatubaka kinni ja alustasid seda vallanud 21-aastase noormehe suhtes väärteomenetlust.

2. detsembril peatasid maksu- ja tolliameti töötajad Tallinnas Peterburi teel Lätis registreeritud kaubiku, mille kontrollimisel avastati kaubikust 38 kanistrit piiritusega. Kanistrid olid 25-liitrised. Ekspertiis tuvastas, et tegemist on osaliselt denatureeritud piiritusega. Kaubikuga koos liikus ka saateauto, mida juhtinud Läti kodanik tunnistas piirituse temale kuuluvaks.

6. detsembril tundis maksu- ja tolliameti narkokoer huvi kahe reisija vastu, kes olid suundumas Tallinna sadamas Helsingisse väljuvale laevale. Ühe mehe juurest avastati 1,2 grammi rohekaspruuni taimset puru ja teise mehe pagasist leiti kaks etiketita umbes 0,25-miililiitrist plastpudelikest valge vedelikuga, mis mehe sõnul oli metadoon. Samuti leiti pisike pudelike vedelikuga, mis reageeris positiivselt GHB kiirtestile. Sama mehe sokisääres oli ka kasutatud süstal.

17. detsembril saabus Venemaalt läbi Koidula tollipunkti Eestisse Ford Transiti kaubik, mida otsustati põhjalikumalt kontrollida. Põhjaliku tollikontrolli käigus avastati kaubaruumi seinte sisse katte taha peidetuna Valgevene maksumärkidega 20 740 sigaretti Fest 7.

22. detsembril kontrollisid tolliametnikud Tallinna sadamas A-terminalis Soome suunduvaid reisijaid ning leidsid kahe mehe juurest kolm teleskoopnuia. Samal päeval leidsid ametnikud D-terminalis samuti Soome suundunud meesterahva juurest kasteedi. Relvaseaduse kohaselt on külmrelvad nagu kasteet, kasteetnuga, torketääk, teleskoopnui, teraspiits ja ka muud spetsiaalselt kehavigastuste tekitamiseks valmistatud esemed tsiviilkäibes keelatud.

Jõulude eel kontrollisid maksu- ja tolliametnikud Moskva-Tallinna reisirongi, mille ühest vagunist leiti vagunisaatja abiruumist, külmutuskapi tagant must kilekott sigarettidega. Kilekotis oli 5400 sigaretti.

Aasta viimasel päeval saabus Narva tollipunkti kaudu Eestisse sõiduauto, mille tagumiste istmete seljatugedes oli 5000 deklareerimata sigaretti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles