Eesmaa: loodetavasti ei hakka leedukad meist rääkima kui tuhajuhanitest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Eesmaa
Enn Eesmaa Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa ütles, et majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi «jobu»-konflikt on praeguseks lahenemas ning loodetavasti ei võta leedulased nüüd sama sõna kasutusele eestlaste suhtes ega hakka eestlastest rääkima kui tuhajuhanitest.

Eesmaa ütles riigikogu vabas mikrofonis sõna võttes, et Skandinaavia riikide tipp-poliitikute hulgas on väga palju neid, kes on väga lugupeetud kogu maailmas. «Trygve Lie Norrast oli ÜRO esimene peasekretär, rootslane Dag Hammarskjöld oli väga edukas ÜRO peasekretär. Me kõik mäletame veel üsna hästi Martti Ahtisaari erakordset läbilöögivõimet nendes pingekolletes, kus oli tarvis rahuläbirääkijaid, et hoida ära kõige hullemat. Täpselt sama suutis ka Alexander Stubb Soomest, kui oli Venemaa ja Gruusia vaheline relvakonflikt,» märkis ta.

Eestlastel nagu ka lätlastel ja leedulastel pole Eesmaa sõnul selliseid saavutusi ette näidata. «Ilmselt osaliselt ka sellepärast, et meid lahutab 50 aastat Nõukogude okupatsiooni. Kuid tõenäoliselt mitte ainult see,» lausus ta.

Rääkides Partsi sõnakasutusest oma Leedu kolleegide aadressil, ütles Eesmaa, et õnneks on konflikt suhteliselt rahumeelselt lahenemas. «Tuleb välja, et Juhan Parts on juba vabandanud, kuigi ma ei saa aru, miks mitte oma kolleegi või Leedu valitsusjuhi poole pöördudes, vaid Leedu suursaadikuga vesteldes. Aga tühja sellest,» märkis ta, ent lisas, et rahvale jäävad paljud asjad meelde.

Ta meenutas 2001. aastat, kui lõunanaabreid ärritasid Eesti kunagise välisministri repliigid. «See tollane välisminister armastas kanda kikilipsu. Asi läks isegi nii kaugele, et ühes huumori- ja satiirisaates Leedus oli üks nukk, kes oli sedamoodi riietatud,» lausus Eesmaa, kelle hinnangul peab sõnadega olema erakordselt ettevaatlik.

Eesmaa sõnul ei ole Balti riikide koostöö esialgu veel ideaalne ning kuigi kõige suuremad eesmärgid on riikidel lähedased, on konkreetsemaks minnes erinevusi väga palju.

«Sedalaadi sõnade kasutamine olgu poliitikutel võimalikult minimaalne, parem, kui seda üldse ei oleks. Loodame, et leedulased ei võta kasutusele eestlaste suhtes sõna «jobu» ega «jobud», ja loodame, et nad ei hakka ka tulevikus rääkima eestlastest kui tuhajuhanitest,» ütles Eesmaa riigikogus.

Parts ütles intervjuus Wall Street Journalile, et otsuse jätta Vilnius Rail Balticu trassist kõrvale tegi Leedu eelmine valitsus konstruktiivselt, kuid uue valitsuse all on asjad hakanud muutuma. «Leedu valitsuses on jobud (fools),» ütles Parts. «Kui uus valitsus ametisse sai, lasid nad end mõjutada Leedu Raudteest. Leedu valitsus raiskab aega,» lisas ta.

Parts on palunud Leedu kolleegidelt vabandust, mistõttu loobus Leedu ka Eesti saadiku väljakutsumisest. Samas on ministri sõnakasutusest vestelnud Eesti ja Leedu välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles