Miks helistas kaitseminister Krossi pärast Jordaaniasse?

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu (vasakul) kõneles Jordaania aukonsuliga ka Eerik-Niiles Krossi küsimusest ja tundis huvi Jordaania esindaja vastu Interpoli komisjonis.
Kaitseminister Urmas Reinsalu (vasakul) kõneles Jordaania aukonsuliga ka Eerik-Niiles Krossi küsimusest ja tundis huvi Jordaania esindaja vastu Interpoli komisjonis. Foto: Toomas Huik, Peeter Langovits

Järgmise nädala neljapäeval toimub Interpolis kaitseministri nõuniku Eerik-Niiles Krossi asja uus läbivaatamine. Sellele eelnes kaitseminister Urmas Reinsalu ootamatu telefonikõne Jordaaniasse.

Isikute tagaotsimiskuulutusi kinnitav või tagasi lükkav komisjon on viieliikmeline: iirlane (komisjoni esimees), kanadalane, prantslane, Mauritiuse esindaja ja türklane. Esindatud on samad riigid, kes ka eelmisel korral Krossi asja otsustasid, kuid seda siiski ühe erandiga – kui varem kuulus komisjoni Jordaania esindaja, siis nüüd on jor­daanlase asemel Türgi esindaja.

Postimehele teadaolevalt helistas Krossi ülemus ja parteikaaslane Isamaa ja Res Publica Liidus, kaitseminister Urmas Reinsalu eelmisel nädalal Eesti aukonsulile Jordaanias Ayman Shafik Jumeanile ning muu hulgas arutasid nad ka Krossi ja Interpoli teemat. Väidetavalt huvitas Reinsalut, kuidas leida üles jordaanlane, kes osales Interpolis Krossi tagaotsimiskuulutuse avaldamise üle peetud arutelul.

Reinsalu jääb kõne kommenteerimisel napisõnaliseks. Ta möönab, et vestles tõepoolest aukonsuliga, kuid nimetab seda «infovahetamiseks». Minister rõhutab, et ta ei ole ühelgi viisil suhelnud ühegi Interpoli komisjoni liikme endaga. Nii võibki pelgalt spekuleerida, millest kaitseministril täpselt Krossi juhtumi kontekstis konsuliga juttu oli.

Kuna Jordaania esindaja on Interpoli komisjoni kuulunud, siis võib-olla tahtis minister temalt lihtsalt küsida, et ehk on ta valmis oma kogemusest rääkima ning selgitama, kuidas Interpoli komisjonis asjad käivad, mismoodi tuleb komisjoniga suhelda ja millega arvestada.

Kross kuulub Interpoli kaudu avalikult tagaotsitavate nimekirja. Teda otsib taga Venemaa, kes seostab Krossi piraatide pundiga, kes röövis kaubalaeva Arctic Sea. Kross eitab süüd ja peab Venemaa tagaotsimiskuulutust poliitiliseks.
Arctic Sea röövimise asjus on Interpoli kaudu avalikult tagaotsitav ka Aleksei Kertsgur, kellel on Läti, Gruusia ja Iisraeli kodakondsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles