Lastevanemate liit: lasteaedade riigistamine ei lahenda midagi

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Taimi Käos / Valgamaalane

Eesti Lastevanemate Liidu juhatuse esimees Enn Kirsman leiab, et tänase Postimehe arvamusküljel kirjeldatud lasteaedade võimalik riigistamine ei ole lasteaedade muredega võitlemisel mingi lahendus.


«Ma küll ei saa aru, kuidas võiks lasteaedade riigistamisest abi olla. Kas see tekitaks lasteaiakohti juurde või tõstaks kvaliteeti?» küsis Kirsman. Ta arvas, et mida lähemal on teenus ja teenuse eest vastutaja inimese elukohale, seda tihedam on side ja seda tõhusamaid mõjutusvõimalusi inimesed omavad.

«Kui teenust koordineeritakse kusagilt ministeeriumist Tartust või Tallinnast, siis muutuks lasteaiakoht üsna pea statistikaks, nagu paljud muud asjad on muutunud.» Kirsmani hinnangul on üle Eesti lasteaiakohti tõenäoliselt rohkem kui nendes käivaid lapsi, kuid Viimsis või Raes või Tallinnas elavate laste vanemaid ei rõõmustaks teadmine, et keskustest kaugel olevates omavalitsustes on 20 vaba lasteaiakohta.

Kirsman märkis, et niikaua kuni Eestist ei leita kulda või naftat, tuleb teha valikuid. «Samamoodi peab ka riik paratamatult hakkama tegema valikuid, nagu kohalik omavalitsuski. Igasugune valik lähtub ju valitavate poliitilistest eelistustest. Kui pensionärid annavad paremini hääli, siis tuleb tegelda nendega ja kui autojuhid annavad hääli, siis teedega,» ütles Kirsman.

«Tegelikult peaksid need lapsevanemad, kes täna mingil põhjusel lasteaiakohast ilma on, kõvemini häält tegema ja valjemini oma õigusi nõudma ja siis ei saa kohalikud omavalitsused neid ignoreerida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles